Výživa sportujících dětí při nechutenství

17.04.2013 19:05

U části sportujících dětí a mládeže je možno se občas setkat se dvěma jevy:

1/ Projevy celkového nechutenství a odmítání nebo nedostatečný příjem potravin v celém spektru

2/ Odmítání doplňků stravy a speciální sportovní výživy

Ad 1/ Projevy nechutenství

Méně častý jev. Obvyklé argumenty jsou, že ho to nebaví, zdržuje, nemá chuť a podobně. Jedním z řešení je převedení části stravy do tekutého stavu. Tedy dělat vydatné polévky, které se rozmixují, nebo nápoje na bázi mléka, do nichž se rozmixuje například banán a podobně. Pokud toto bude ochotno konzumovat, tak se dá postupně přejít na doplňky sportovní výživy, které mohou lépe plnit speciální potřebu sportujícího organismu.

Příklady:

A/ Do běžné polévky vývarového typu se začne opatrně přidávat některý produkt podobné chuti, což je například hydrolyzát kolagenu nebo sušené bílky.

B/ Do výše uvedeného mléka s banánem, kakaem nebo vanilkovým cukrem se postupně začne přidávat nějaký nápoj mléčného typu, zpočátku gainer, později proteinový nápoj. Ovšem v tomto případě se musí část mléka nahrazovat vodou + práškovým nápojem, nikoliv pouze přidáním prášku do mléka, protože vysoká koncentrace živin by mohla působit projímavě.

Na druhou stranu je vhodné průběžně zjišťovat, která jídla je ochotno kvůli jejich oblíbenosti konzumovat i v přirozeném stavu, a pokud vyhovují alespoň přijatelně zásadám zdravé nebo sportovní výživy, tak se snažit je zařazovat více do jídelníčku, případně je postupnými úpravy přeladit do zdravějšího složení.

Pouze na okraj, u mladých sportovců je malé, ale přeci jenom potenciální riziko, že příznak nechutenství může být následkem konzumace některých dopingových prostředků nebo drog. Řešení problému je mimo rozsah tohoto článku.

 

Ad 2/ Odmítání doplňků sportovní výživy

Nejčastěji se projevuje tím, že typické sportovní nápoje „mu nechutnají“. Je to ve značné míře způsobeno tím, že rodiče si často zjednodušují přístup k řešení stravování potomka, který se stravuje v provozech „fast food“, a odmítá konzumovat cokoliv, co se chuťově liší od jejich produkce. Jeden z možných postupů, jak odmítání postupně odstranit, je uveden výše.

Dalším problémem je neschopnost polykat tablety nebo želatinové tobolky. Je to problém psychický, který úpravou jídelníčku nelze řešit. Kromě toho je vhodné naučit se polykat tobolky a tablety, což někdy nezvládají ani dospělí. Při těchto problémech klikněte na následující odkaz: Jak polykat tablety a tobolky 

 

Přesvědčování

Určitá část dětí a mládeže se dá přesvědčit k lepšímu přístupu ke stravování. Vhodné argumenty jsou:

1/ Nedostatečná výživa je riziková tím, že se bude špatně rozvíjet páteř a vzniknou deformace na obratlích. V důsledku to znamená omezení nebo zastavení sportovní činnosti a věkem se zhoršující bolesti zad až do konce života. Může dojít i k omezení celkového vzrůstu.

2/ Zhoršená regenerace po tréninku, snížená výkonnost na konci zápasu. Tento stav se bude postupně stále zhoršovat se zvyšováním sportovní zátěže v tréninku, až povede k vyřazení z týmu.

3/ Nedostatek živin zhoršuje psychickou výkonnost, což vede ke zhoršení sportovních výsledků, psychické labilitě, dřívějšímu nástupu přetrénovanosti a zhoršení studijních výsledků.

4/ Výše uvedené zhoršené sportovní výsledky vedou ke sklonu více používat stimulační látky, z nichž některé mohou navodit závislost.

 

Výběr vhodných prostředků

Níže je obecně uveden výběr vhodných prostředků bez ohledu na sportovní specializaci. Obdobně je možno postupovat při porovnání s výběrem doporučených doplňků pro jednotlivé sporty v tematických článcích.

Jako nápoj pro doplňování živin, který se může brát při nechutenství prakticky libovolně (v rozumném množství) je nějaký gainer (sacharidový nápoj).

Stačí jej přesvědčit, když ho nebaví jídlo, aby gainer alespoň vypil, což ho snad tak nezdrží. Dávkování začínat raději na menších dávkách a postupně zvyšovat. Pokud by při větších dávkách nastaly trávicí potíže nebo nadměrná plynatost, tak se musí množství celkové jednorázové dávky gaineru trochu snížit, protože to už je takové množství živin, které organismus nestačí strávit. Hlavně by se měl gainer přijímat ráno jako doplněk nebo náhrada snídaně, také 1 – 2 hodiny před výkonem a potom co nejdříve po skončení zátěže. Taky se může gainer vypít asi půl hodiny před spaním. Pozor, nelze výrazně zvyšovat doporučenou koncentraci ředění gaineru, tedy kolem 10 %, z toho by mohla být nevolnost nebo průjem.

Další vhodný typ výrobku je proteinový nápoj, nejlépe s nižším obsahem bílkovin do 70 %. Totiž čím je vyšší obsah bílkovin, tím obvykle je horší chuť. Bere se především na noc (jako doplněk normální večeře nebo místo gaineru). Také je vhodné s ním doplňovat snídani, pokud se nebere gainer, a nebo oběd (zejména pokud je v jídlu málo bílkovin). Bylo by vhodné, aby se proteinový nápoj začal brát nejpozději v době, kdy začne růstová akcelerace. Zabrání se tím poruchám rozvoje páteře a podpoří se stavba svalů.

Dále by bylo vhodné brát kreatin. Bere se ráno a odpoledne (nejméně 2-3 hodiny před tréninkem, nebo lépe asi hodinu po tréninku) mírně navršená kávová lžička, nejlépe rozpustit do horkého mléka, ve studené vodě je nerozpustný. Práškový kreatin je sice levný, ale dětem dělá potíže ho konzumovat, vrže mezi zuby. To je lepší kapslovaný. Berou se 2 x 2 tobolky, časování jako u práškového.

Další vhodný produkt je Rhodiola. Bere se denně, v tomto případě bez ohledu na dávkování uvedené na etiketě 3 – 4 tablety denně, ráno 1 – 2 tablety a brzy odpoledne (nejméně 6 – 8 hodin před spaním) opět 1 – 2 tablety. Pokud je trénink nebo zápas, tak se větší dávka (lze 2 – 3 tablety) berou asi 30 – 60 minut před tím.

Rhodiola zlepšuje okysličení organismu a tvorbu a zabudování kreatinu do svalů a celkově zvyšuje výkonnost organismu.

Další vhodný produkt je Inosin. Bere se zásadně pouze před tréninkem nebo zápasem, v jinou dobu nemá smysl. Zlepšuje okysličení organismu, zvyšuje výkon až o 10 %. Dávkování v tomto případě 2 tobolky asi 30 – 60 minut před výkonem. Je vhodné obecně zvýšit příjem vody během dne, pokud se bere.

Další vhodný produkt je multivitamín. Nejjednodušší dávkování je 1 tableta denně bez ohledu na to, jestli se trénuje. K této jedné tabletě se potom přidává 1 tableta za každý trénink. Pokud se bere 1 tableta denně, nejlépe ráno, pokud se berou 2, tak například 1 ráno a 1 večer.

Vhodný doplněk je Inositol. NEZAMĚŇOVAT S INOSINEM !!! Berou se denně 3 tobolky, rozdělit během dne, je celkem jedno, kdy. Před tréninkem nebo zápasem lze jednorázově celou dávku, asi hodinu předem. Má celkové příznivé účinky na výkon, šetří bílkoviny přijaté ve stravě!

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák. Sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace.

Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

Otázky a odpovědi: Výživa sportujících dětí při nechutenství

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Diskusní téma: Výživa sportujících dětí při nechutenství

Datum: 11.10.2013

Vložil: martin

Titulek: sacharidový nápoj

Může brát už dítě kterému je 8 let sacharidový nápoj gainer nerozhází mu to metabolismus.

Přidat nový příspěvek