Výběr proteinového nápoje podle zastoupení aminokyselin

23.03.2013 20:08

Základní stavební složkou proteinů jsou aminokyseliny. Skupiny živých organismů vytvářejí svoje typické proteiny s určitými poměry aminokyselin. Takto mají typické bílkoviny například ryby, prasata, skot, a také člověk. Pokud jsou výživou dodávány v bílkovinách tyto aminokyseliny ve vhodném poměru, roste organismus rychleji. Je to podobné, jako když mícháte beton, to potřebujete mít připravený správný poměr písku, štěrku, cementu a vody. Když by vám někdo přivezl například hodně cementu a málo písku, nemůžete kvalitního betonu mnoho vyrobit. Zbude vám cement a ten buďto musíte rychle prodat nebo vám bez užitku časem ztvrdne, nebo čekáte, až přivezou další písek a štěrk. Trvá to potom dlouho a může se to prodražit.

Podobně je to s výživou člověka. Pokud zejména v období rychlého růstu, například u sportovců v tréninku mají rychle růst svaly, musejí být stavební látky, tedy aminokyseliny v bílkovinách dodány ve správném poměru. Přebytečné aminokyseliny se musejí z organismu odstranit a to vyjde hodně draho (nevyužijete všechen protein). Proto bylo Světovou zdravotnickou organizací stanoveno, v jakém poměru mají být aminokyseliny v bílkovině zastoupeny. Říká se tomu „Referenční protein podle WHO (Světové zdravotnické organizace)“. To je velmi důležité, pokud se vyrábějí umělé výživy pro nemocné, pro sportovce, pro děti a podobně. Zkrátka všude, kde se určitý protein používá ve zvýšené míře opakovaně, jako například u sportovců. U nemocných osob, redukčních diet a u dětských výživ je tato skladba dokonce povinná ze zákona, u sportovců povinná není (nejsou odkázáni na určitou výživu), ale nákupem a velkou konzumací jednoho proteinového nápoje se do jednostrannosti přivádějí dobrovolně.

Proteinové nápoje v kvalitě „MAC“ splňují tyto nejpřísnější požadavky stanovené touto mezinárodní organizací na zastoupení aminokyselin. Mají skladbu aminokyselin, které se snaží přiblížit složení kosterního svalu člověka, což odpovídá obecně i například doporučení FAO pro skladbu živin. Využití tohoto proteinu je potom podstatně vyšší, než u běžných proteinů, protože všechny důležité aminokyseliny jsou velmi přesně vyvážené. Toto vyvážení se dosahuje počítačovým programem kombinací různých proteinových surovin a částečně doplněním čistými aminokyselinami.
Obyčejné klasické proteiny, zejména jednosložkové, například syrovátkové mají důležité aminokyseliny nevyvážené, protože to není ze zákona povinné a výrobci to samozřejmě využívají. Takže využití takového proteinu je jenom kolem 50%. Pokud vám někdo tvrdí něco jiného, přemýšlejte o tom, kdo to tvrdí. Jestli je to jenom nějaká reklama výrobce v zájmovém sportovním časopisu, který se živí hlavně prodejem těchto reklam, nebo jestli budete věřit mezinárodním odborníkům z neziskové výzkumné organizace, která byla celosvětově založena více než před padesáti roky právě za účelem trvalého zdokonalování lidské výživy.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

https://www.megabolid.cz/45-odkazy/

https://www.nutri-exact.cz/258-proteiny-ve-sportovni-a-fitness-vyzive/

https://www.nutri-exact.cz/255-aminokyseliny/

https://www.amino-acids-aminokyseliny.cz/

https://www.amino-acids-aminokyseliny.cz/news/vazane-aminokyseliny/

https://www.amino-acids-aminokyseliny.cz/news/aminokyseliny-pro-ruzne-skupiny-uzivatelu/

https://www.protein-bilkoviny.cz/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/toxicita-jedovatost-proteinu/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/jak-si-vybrat-proteinovy-napoj/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/vyznam-proteinu-se-zpomalenym-vstrebavanim-/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/proteiny/