Tabebuia (lapacho, Pau´D´Arco, Inka Tee, Tawari), rakovina, apoptóza, prostata, močové cesty, infekce, imunita

17.04.2013 09:20

Tabebuia (lapacho, Pau´D´Arco, Inka Tee, Tawari), rakovina, apoptóza, prostata, močové cesty, infekce, imunita

Rod Tabebuia jsou stromy, dorůstající výšku 20 – 30 m a dožívající se až 700 let. Vyskytují se v různých oblastech Jižní Ameriky. Pro léčivé účinky se používá vnitřní strana kůry druhů T. impetiginosa (syn. T. avellanedae), T. serratifolia, T. heptaphylla, T. chrysantha. Pro léčivé účinky jej již Inkové nazývali božský strom (tajy). Dřevo je velmi trvanlivé, stabilní, tvrdé a pevné (vyráběly se z něj luky), používá se na vodní stavby a podlahy. Je těžší než voda, po vysušení má měrnou hmotnost 1200 kg/1 m3.

Výsledky výzkumu vlivu na zdraví

V lidovém léčitelství se používá při nádorových onemocněních, pro desinfekci močových cest, léčení prostaty, potíží s trávicím systémem, zánětlivých onemocněních, revmatismu, zvýšeném tlaku, cukrovce, zánětech nervů, kožních onemocněních, poruchách imunity a infekčních chorobách horních cest dýchacích. Léčivými účinky lapacha se západní lékaři začali zabývat již v roce 1873, ahlavní aktivní složku lapachol se podařilo izolovat v roce 1884. Dlouhotrvající výzkum prokázal, že aktivní látka beta-lapachon zajišťuje, že lapacho se skutečně může používat k prevenci a podpůrné terapii nádorových onemocnění. Pomáhá snášet chemoterapii a ozařování. Kromě přímého toxického působení na nádorové buňky brzdí  množení a rozšiřování nádorových buněk, navozuje jejich apoptózu a brzdí důležité biochemické procesy v nádorové buňce. Zvyšuje také citlivost nádorových buněk vůči léčebnému ozáření.

Lapacho má desinfekční účinky v trávicí a močové soustavě. Má antibakteriální účinky na Helicobacter pylori, který způsobuje poškození žaludeční stěny. Působí proti bakteriím Escherichia coli a Clostridium perferigens. Escherichia coli je typickou baktérií znečištění fekáliemi a je problematické tím, že snadno tvoří nebezpečné mutace. Clostridium perferigens může poškozovat střevní stěnu a konzumace vysokých dávek bílkovin podporuje její množení ve střevě.

Lapacho má bakteriostatický účinek (zastavuje množení) baktérií Staphylococcus aureus, a to i kmenů rezistentních na antibiotikum meticilin, S. epidermidis a S. haeomolyticus.

Lapacho výrazně působí proti Candida albicans, takže se výhodně může používat při kandidóze ústní dutiny nebo kůže. Lapacho se také může používat pro ošetření kůže, reguluje tvorbu mazu, lupů a zlepšuje růst a kvalitu vlasů.

Lapacho má řadou studií ověřené protizánětlivé a protisrážlivé účinky. Lapacho má specifické účinky na snižování imunity, a to tlumení aktivace T-lymfocytů. Nesnižuje však produkci cytokinů. Při požadavku zvyšování imunity je vhodné současně s přípravky obsahujícími lapacho používat produkty zvyšující imunitu aktivací T-lymfocytů, zejména houby Reishi, Shiitake a Maitake. Lapacho se může používat nepřetržitě, pokud se nepřekračuje nejvyšší povolená dávka 3 g kůry nebo odpovídající množství extraktu. V praxi se dávkuje přibližně trojnásobné množství, poto je nutno používat v přerušovaných kůrách, například 2 týdny příjem a 1 - 2 týdny vynechat.

Pokud se používá lapacho jako doplněk stravy, tak nejvhodnější je standardizovaný extrakt v tabletách nebo tobolkách. Pokud je k dispozici drcená kůra, obvykle se dávkuje 1 navršená kávová lžička do 0,3 l vody, musí se 5 – 10 minut vařit a potom asi 10 – 15 minut nechat vylouhovat. Nesmí se používat hliníkové nádobí.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

Otázky a odpovědi: Tabebuia (lapacho, Pau´D´Arco, Inka Tee, Tawari), rakovina, apoptóza, prostata, močové cesty, infekce, imunita

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Diskusní téma: Tabebuia (lapacho, Pau´D´Arco, Inka Tee, Tawari), rakovina, apoptóza, prostata, močové cesty, infekce, imunita

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek