Statiny nežádoucí účinky

18.07.2013 09:42

Statiny léky na cholesterol

 

Časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, publikováno 5.7.2013

 

Ženy, které berou statiny (léky snižující cholesterol, také jsou jako přirozené složky ve vysoké míře obsaženy v hlívě ústřičné a tzv. červené monascenové rýži) mají o 83 – 143 % vyšší riziko, že onemocní rakovinou prsu.

 

Časopis American Journal of Cardiovascular Drugs

Statiny způsobují svalovou slabost, poškození jater, selhání ledvin, zrychlenou kalcifikaci artérií, riziko diabetu, ztráty paměti.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22875226

Oficiální zpráva FDA

https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm293330.htm

 

Komentář:

O problémech se statiny jsem se poprvé dozvěděl kolem roku 2000 od Ladislava Filipa (několikanásobný vítěz různých veteránských mistrovství světa a olympiád v hodu diskem, koulí, kladivem, břemenem, oštěpem), který kvůli vysokému cholesterolu začal brát léky – statiny na snížení cholesterolu. Následně u něho došlo k prudké ztrátě sportovní výkonnosti a ztrátám svalové hmoty.

Sportovní úspěch je zejména v silových sportech také závislý na zvýšené hladině cholesterolu jako jedné z výhod. Mezi úspěšnými sportovci jsou ve vyšším věku také konzumenti statinů. Každopádně není od věci, aby se v rámci možností snažili o snižování hladiny cholesterolu také alternativními postupy.