Soutěžní barva pro sportovní kulturistiku

16.04.2013 20:49

Tělová barva pro soutěže ve sportovní kulturistice se v ČR nevyrábí kvůli celkově malému prodejnímu množství, které výrobce kosmetiky nezajímá. Dovozy jsou extrémně drahé a cena jednorázového použití odrazuje mnoho závodníků od účastni na méně významných soutěžích, nebo dokonce někteří vystupují na mizerně placených exhibicích nenabarvení. Zejména blonďákům růžová prasátková opravdu sluší.

Docela přijatelnou barvu, cenově velmi příznivou, navíc barevně vyladěnou „na míru“ vašemu odstínu pokožky si můžete vyrobit sami.

V drogerii si kupte potravinářské barvy v sáčku (od firmy Aroco). Minimálně budete potřebovat 3 sáčky oranžové barvy, 1 sáček hnědé čokoládové barvy a 1 sáček červené jahodové barvy. Pozor, nepoužívejte místo červené jahodové barvy červenou malinovou barvu, má nevhodný odstín do fialova. Pokud budete barvu dělat poprvé, je vhodné od každé barvy vzít aspoň o jeden sáček více.

Sáčky s barvou postupně rozmíchejte v horké vodě, nejlépe s použitím tyčového mixéru. Začněte na množství vody asi 0,3 l a pokud se všechen prášek nerozpustil, přidejte další vodu. U většiny sportovců vyhovuje výše uvedená základní barevná kombinace sáčků 3:1:1. Vhodná nádoba je skleněná, abyste viděli, jestli na dně je ještě nerozpuštěný prášek. Sklenice by měla mít objem aspoň 2 litry, nebo rozpuštěnou barvu odlijte do vhodné (nejlépe skleněné) nádoby a pokračujte v rozpouštění zbylého prášku dalším postupným přidáváním horké vody. Až se všechna barva rozpustí, teprve potom můžete vyzkoušet vhodnost barevného odstínu, nejlépe na vnitřní straně předloktí. V případě potřeby můžete upravit odstín postupným přidáváním oranžové, hnědé nebo červené barvy. To se týká hlavně osob s hodně světlou nebo více pigmentovanou pokožkou.

V nejjednodušší variantě lze tuto barvu již použít, ale raději ji uložte v ledničce a ne na moc dlouho. Pro větší stabilitu i lepší nanášení je vhodné do barvy přidat francovku Alpa v poměru asi 1 díl francovky na 2 díly barevného roztoku. Pro další vylepšení můžete přimixovat do barvy ještě lžičku práškového, nikoliv granulovaného lecitinu (lze objednat na tomto e-shopu jako doplněk stravy). Hotová barva se může nanášet na pokožku jemným postřikovačem nebo molitanovou houbou, při znečištění oděvu se dá snadno vyprat. Výše uváděné potravinářské barvy jsou syntetické. Pokud jste zastánci barev přírodních, použijte jako oranžovou beta-karoten, jako hnědou karamelové barvivo a jako červenou karmín nebo monascus. Ale tato barviva budete špatně shánět a musíte vyzkoušet jejich vydatnost a vzájemné poměry.

Barva může na přechodnou dobu obarvit plasty (mixér), z horké vody může prasknout sklenice nebo se deformovat plast. Barva není určena ke kosmetickému použití jako náhražka opalování pro běžné denní použití.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

Otázky a odpovědi: Soutěžní barva pro sportovní kulturistiku

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Diskusní téma: Soutěžní barva pro sportovní kulturistiku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek