Sedmikráska, sport, imunita, prebiotika, regenerace, sapogeniny, náhrada anabolických steroidů,

16.04.2013 20:25

Sedmikráska obecná Bellis perennis

Sedmikráska je jednou z nejznámějších květin, která kvete od jara do zimy a může se z přírody výhodně „zadarmo“ využívat k řešení některých potíží, vyskytujících se jak u sportovců, tak nesportující populace. Jako hlavní účinná látka jsou triterpenové saponiny, mezi sportovci známé spíše jako sapogeniny. V sedmikrásce jsou to kyselina polygalová, bayogenin a apigenin. Jsou chemicky blízké například sportovcům dobře známému diosgeninu, který se používá jako legální náhražka zakázaných anabolických steroidů.

Sedmikráska zlepšuje jaterní metabolismus, který je u sportovců více zatěžován jak zvýšeným příjmem stravy, tak tělesnou zátěží, někdy také používáním některých zakázaných látek. Současně s tím se zlepšují poruchy tvorby a vylučování žluči. Používá se také k „čištění krve“, což u sportovců není zcela od věci z výše uvedených důvodů. Používá se k léčení zánětů močových cest, jimiž více trpí sportovci provozující outdoorové sporty, a ženy po přechodu. Také působí proti infekcím a zánětům ústní dutiny a horních cest dýchacích včetně astmatu (oblíbená nemoc sportovců, legalizující používání zakázaných buterolových látek). Čerstvá nať se může používat jako součást posilujících salátů. Odvar se může používat do koupelí při povrchových zraněních, bércových vředech, ekzémech a akné. Sedmikráska dokáže potlačovat některé nežádoucí baktérie, kvasinky a plísně v trávicí soustavě, například rody Candida, Cryptococcus, grampozitivní a gramnegativní baktérie. Pro tento případ je vhodné kombinovat ji s prebiotickými polysacharidy (fruktooligosacharidy, galaktooligosacharidy). Používá se také na „ředění krve“, což lze využít pro podporu léčení modřin nebo zlepšené prokrvení svalů pro výkon.

Velmi atraktivní využití má sedmikráska při celkovém fyzickém stresu, jaký vzniká při pádech, úrazech, těžkém tréninku. Pokud se sedmikráska přijme před tréninkem a ihned po něm, nebo se vezme co nejdříve po náhlém úrazu, tak zmírňuje celkové negativní účinky fyzického stresu na organismus a podporuje regeneraci a hojení tkáně poškozené úrazem. Je to podobné působení, jaké je známé u rostliny arnika (Arnica).

Používá se květ nebo listy, je možno udělat vývar nebo rozmixovat a procedit šťávu, případně přidat za syrova do salátů. Sušená droga se dá zakoupit ve specializovaných prodejnách. Obvyklé dávkování je 3 x denně kávovou lžičku v nálevu. Čaj z květů sedmikrásky je přijatelné chuti, zejména pokud se přisladí medem. Nedoporučuje se obecně v těhotenství a při kojení.

Pokud sedmikrásku v čerstvém stavu budete sbírat na trávníku, ujistěte se, že zde nejsou používány pesticidy.

Jak používat sedmikrásku jako doplněk stravy v tabletách nebo tobolkách?

Sportovci (v návaznosti na sportovní výkon):

Před výkonem, po výkonu, pokud možno nalačno nebo s dalšími doplňky používanými v tomto časování.

Ostatní použití, včetně nesportovců:

1/ Na jaře a na podzim v období zvýšeného výskytu infekčních nemocí horních cest dýchacích.

2/ Při stravování v hygienicky rizikových podmínkách.

3/ Před začátkem a po skončení nezvykle namáhavé práce.

4/ Obecně jako doplněk stravy podporující regeneraci po tréninku nebo těžké práci.

5/ Co nejdříve po pádu, úrazu a podobně.

6/ Jako doplněk pitného režimu v období zvýšených teplot nebo při práci v horkém prostředí.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

Otázky a odpovědi: Sedmikráska, sport, imunita, prebiotika, regenace, sapogeniny,

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Diskusní téma: Sedmikráska, sport, imunita, prebiotika, regenace, sapogeniny,

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek