Rozdíl mezi klasickým hydrolyzátem kolagenu a enzymovým hydrolyzátem kolagenu

14.07.2013 11:06

Klasický hydrolyzát kolagenu, je vyráběn levnějším, nejvíce používaným způsobem, a to chemickou hydrolýzou, kdy se na zdroj kolagenu (kosti, kůže, chrupavky, šlachy vznikající při zpracování masa) působí kyselinou chlorovodíkovou nebo hydroxidem sodným při vysoké teplotě. Produkt vyráběný kyselou hydrolýzou nabízíme pod označením „Klasický hydrolyzát kolagenu“ již více než 10 let na e-shopu NUTRI-EXACT.CZ a prodává se i na e-shopu CZ-SPORTOVNI-VYZIVA.CZ

https://www.cz-sportovni-vyziva.cz/products/hydrolyzat-kolagenu-klasicky-100-1-25-kg-doza/

Jeho výhodou je nižší cena, nevýhodou je částečná mírně nakyslá chuť a pachuť „připálená kopyta“, která některým konzumentům vadí. Dá se však zakrýt přidáním rozumného množství hydrolyzátu do polévky vývarového typu nebo do džusu či zeleninové šťávy, případně proteinového nápoje. Velmi dobře se použít pro výživu zvířat, např. psů, kteří jej žerou bez problémů. Pro tyto účely se přimíchá do navlhčených granulí.

 

Enzymový hydrolyzát kolagenu se vyrábí způsobem napodobujícím trávení v žaludku, tedy hlavní složka působící na kolagen jsou širokospektrální proteolytické enzymy, které naštěpí bílkovinu kolagenu do požadovaného stupně. Tato výroba je považována za šetrnější, vzniklý produkt má obvykle i vyšší stupeň čistoty a bývá doporučován pro náročnější aplikace do humánní klinické výživy a podobně. Do e-shopu byl zařazen teprve na jaře 2013.

https://www.cz-sportovni-vyziva.cz/products/hydrolyzat-kolagenu-enzymovy-100-/

Z hlediska chuťového je podstatně příznivější, prakticky bez vedlejších pachutí. Jeho cena je vyšší, ale může se používat ve vyšším procentu do mléka nebo proteinových nápojů, aniž by podstatně zhoršoval chuť konečného výrobku. Jeho používání pro zvířata je možné, ale poněkud cenově luxusní.