Rhodiola, sportovní výživa, vytrvalost, dýchání, kreatin, adaptogeny

16.04.2013 12:30

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea)

Rhodiola je rostlina z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae), která se vyskytuje v mírném a chladnějším klimatu spíše ve vyšších polohách i přes 2000 m. Jako bylina pro výrobu doplňků stravy pro sportovce i nesportující populaci je rhodiola známá již několik desetiletí, ovšem některé účinky jsou známé teprve krátce a o to více jsou zajímavé pro sportovce. Uváděné účinky rhodioly by se daly rozdělit do několika oblastí:

Adaptogenní efekt:

Jako adaptogeny jsou míněny především byliny a jejich extrakty (ale potenciálně i chemické látky), které jsou schopné příznivě ovlivňovat organismus, který je ve stresu vlivem okolního prostředí, což je například tělesná nebo psychická zátěž, chlad, horko, nemoc. Celkově adaptogeny příznivě ovlivňují regeneraci, hojení tkání, metabolismus. Je vhodné připomenout, že i růst svalů je forma hojení tkáně, přesněji mikrotraumat svalových vláken vznikajících v důsledku tréninku.

Psychika:

Především ovlivnění tvorby (snížené odbourávání) serotoninu a beta-endorfinů. Zlepšuje se tím nálada, psychická odolnost a v důsledku toho i odolnost proti přetrénování, protože přetrénování začíná v psychickém stresu ze zátěže. U serotoninu i beta-endorfinů je uváděna podpora anabolických procesů (regenerace po tréninku). Dávky 340 až 680 mg extraktu prokázaly příznivý efekt u osob s mírnou až střední depresí, rhodiolu lze tedy používat i jako přírodní antidepresivum. To je velmi významné zejména při současném podávání kreatinu, protože kreatin u některých osob může způsobovat psychické deprese a rhodiola tedy tento problém potlačuje. Opakované podávání po dobu 4 týdnů snižuje pocit únavy a zlepšuje soustředění a paměť. Může se tedy používat i u studentů nebo při náročné manažerské aktivitě. Udává se stimulační efekt přibližně o polovinu vyšší než u kofeinu, u některých osob může příjem zhoršovat usínání, proto se příjem doporučuje spíše ráno a dopoledne.

Fyzická výkonnost:

Udává se ovlivnění tvorby dopaminu (snížené odbourávání), tedy přímo ovlivnění svalové činnosti (potažmo tedy i vliv na Parkinsonovu chorobu). Zvyšuje imunitu a upravuje hladinu glukózy v krvi, což je významné jak u sportovců, tak u nesportujících osob a diabetiků. Doporučuje se jak pro vytrvalostní, tak pro silové sporty. U vytrvalců zlepšuje zásobení kyslíkem a odolnost organismu při nedostatku kyslíku, vhodná je kombinace s Inosinem. Doporučuje se i pro silové sporty. Rhodiola zvyšuje tvorbu makroergních fosfátů, ATP a CP, převedeno do praxe, významně zvyšuje využití konzumovaného kreatinu. Tedy pokud berete kreatin, jeho účinky zesílíte současným příjmem rhodioly. I příjem samotné rhodioly navozuje efekt podobný příjmu kreatinu, běžně se udává zvýšení síly o 12 % během krátké doby podobně jako u kreatinu. Pokud chcete nějak kombinovat příjem kreatinu v cyklech, zkuste 4 týdny brát pouze kreatin, potom 4 týdny rhodiolu, a potom 4 týdny rhodiolu s kreatinem (a potom například 4 týdny HMB na horních dávkách denního příjmu).

Kromě toho rhodiola zvyšuje tvorbu DNA a RNA, opět převedeno do praxe to znamená, že podporuje novotvorbu bílkovin, tedy růst svalové hmoty.  Za úvahu stojí i možnost, že se tím snižuje tvorba odpadních metabolitů nukleotidů, které jinak zatěžují organismus.

Rhodiola snižuje tvorbu katabolického hormonu kortizolu, který se vyplavuje při stresu a zátěži, tedy také při tréninku. Nadměrná tvorba kortizolu je běžná i po skončení tréninku a je nežádoucí, protože se potom první hodinu a půl po zátěži ještě „pálí svalová hmota“. V praxi tedy rhodiola omezuje nežádoucí spalování svalové hmoty. Vynikající kombinací je Rhodiola + ekdyson (ekdysteron). Zvyšuje zejména budivý efekt na psychiku (stimulaci) a sportovní výkon a ekdyson ještě navíc zesiluje růst svalů, který podporuje i Rhodiola. Ale opravdu to není vhodné před spaním. Na druhou stranu to není návykové jako kofein, nezpůsobuje to odvápnění a tvorbu urátových kamenů. Praktické dávkování je uvedeno níže.

Plodnost:

U rhodioly byla zjištěna podpora tvorby potence (ovlivněním psychiky), u zvířat byla prokázána vyšší plodnost (hormonální regulace).

Jak sportovci v praxi dávkují?

Legislativa nerozlišuje příjem u dětí, žen, můžů, sportujících i nesportujících, a doporučuje nejvyšší denní příjem 100 mg standardizovaného extraktu. U dospělých sportovců se v praxi i zahraničních testech podává 600 - 800 mg standardizovaného extraktu. Denní příjem se upravuje ve dnech volna tak, že se stanovená denní dávka rozděluje na 2 - 3 díly. První dávka se bere hned ráno, obvykle nalačno, další dávky se rozdělí rovnoměrně tak, aby poslední příjem byl nejméně 6 hodin před spaním, aby se nezhoršovalo usínání. Ve dnech tréninku se bere podobně, přednostně asi hodinu před výkonem. Lze brát také po tréninku, pokud nezhoršuje usínání. Rhodiolu je výhodné před výkonem kombinovat s inosinem.

Pozor, někomu by se zdálo výhodné použít rhodiolu a inosin pro potápění, ale rhodiola a inosin se mohou použít pouze pro potápění do malých hloubek (šnorchlování). U vysokých tlaků není podávání vyzkoušeno, hrozí otrava kyslíkem.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

https://www.megabolid.cz/45-odkazy/

https://www.nutri-exact.cz/257-kreatin/

https://www.kreatin-creatine.cz/

https://www.kreatin-creatine.cz/news/vyznam-kreatinu-pro-sportovce-a-zdravi/

https://www.kreatin-creatine.cz/news/davkovani-kreatinu-creatinu-jako-doplnku-sportovni-a-fitness-vyzivy/

Otázky a odpovědi: Rhodiola, sportovní výživa, vytrvalost, dýchání, kreatin, adaptogeny

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Diskusní téma: Rhodiola, sportovní výživa, vytrvalost, dýchání, kreatin, adaptogeny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek