Sušená játra, zdroj proteinů, vitamínů a biologicky aktivních látek pro sportovní a fitness výživu

25.03.2013 21:27

Podpora metabolismu, anabolizace a růstu svalů jako základní postup sportovní a fitness výživy

Pokud se někdo zabýval studiem biochemické odborné literatury, mohl narazit na termín „sparkling effect“. V podstatě jde o to, že bylo zjištěno, že průběh metabolických dějů v organismu je lepší a rychlejší, pokud alespoň některé jednotlivé složky jsou byť i v malých dávkách dodávány „zvenku“ i přesto, že organismus si je sám tvoří. Nejznámější komerčně využívané chemicky jednoduché látky pro tyto účely jsou pyruváty, maláty, laktáty. Na podobném principu fungují i některé preparáty jiných firem, zejména používané při sportovním výkonu.

Játra jsou nejdůležitější biochemický orgán v těle.

V játrech neustále probíhá přibližně 1500 biochemických reakcí a fungují i jako krátkodobá nebo dlouhodobá zásobárna důležitých cenných biologicky aktivních látek. Játra ať již kuchyňsky zpracovaná nebo tabletovaná je tedy potřeba chápat hlavně jako zdroj všech možných zesilovačů metabolismu, ne se jenom dívat na ně jako na zdroj bílkovin. Například tuková složka jater je ze dvou třetin tvořena lecitinem.

Podpora metabolismu konzumací jater má dva technické problémy.

Prvním problémem je to, že při kuchyňské úpravě se musejí sníst hned, protože se jinak zhoršuje jejich chuť. Kromě toho játra v kuchyňské úpravě každému nechutnají. Druhým problémem je, že pokud někdo chce pomocí jater opravdu podporovat metabolismus, měl by je pokud možno přijímat několikrát denně, čím častěji, tím lépe, stačí i malé dávky. Jde o to, aby látky podporující metabolismus byly dodávány do organismu častěji, protože každá takováto dodávka postrčí metabolismus. A právě k tomuto systému příjmu se nejvíce hodí játra v tabletách. Nejlepší je, pokud si je vezmete ke každému jídlu. Nebo je můžete polykat samostatně mezi jídly. Velmi účelné je brát je také asi 1-2 hodiny před tréninkem a hned po tréninku, také lze v noci, pokud se probudíte.
Játra mimo jiné obsahují vitamíny a ukládají se v nich do zásoby vitamíny rozpustné v tucích. Zejména játra mohou obsahovat relativně vysoké množství vitamínu A. Z toho důvodu by měl jejich příjem být omezen v těhotenství na nejvýše 8 - 10 g, u sportujících mužů by množství nemělo překračovat 20 - 25 g sušených jater denně.

Osvědčená tradice

Tablety ze sušených jater byly jedním z prvních doplňků výživy, který používali siloví sportovci již v polovině minulého století. To, že se tento produkt udržel v oblibě i v konkurenci nových produktů je také známkou jeho účinnosti.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

https://www.megabolid.cz/45-odkazy/

https://www.nutri-exact.cz/258-proteiny-ve-sportovni-a-fitness-vyzive/

https://www.protein-bilkoviny.cz/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/toxicita-jedovatost-proteinu/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/jak-si-vybrat-proteinovy-napoj/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/vyznam-proteinu-se-zpomalenym-vstrebavanim-/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/proteiny/

Anketa

Používáte sušená játra ve sportovní a fitness výživě?

Ano, sušená játra jako doplněk sportovní výživy používám (22)
85%

Po přečtění článku sušená játra jako doplněk sportovní výživy zkusím (3)
12%

Ne (1)
4%

Celkový počet hlasů: 26

Diskusní téma: Proč brát sušená játra v tabletách?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek