Probiotika, prebiotika, obezita a diabetes, GLP1
Možnosti boje s obezitou a diabetem
The American Society for Biochemistry and Molecular Biology zveřejnila v květnu studii, že příjem probiotik, tedy živých probiotických baktérií je jedním z možných forem boje proti obezitě. Principem je to, že probiotika zvyšují tvorbu kyseliny máselné ve střevě, která podporuje tvorbu a uvolňování enzymu GLP1 ve střevních buňkách, což vede ke snížení příjmu potravy a zlepšení glukózové tolerance. Tento postup je tedy považován za perspektivní v boji s obezitou a cukrovkou.
Komentář a nástin praktického postupu při obezitě nebo diabetu:
Dodávání čistých probiotických kultur je teoreticky možné, v praxi je to však horší, protože to znamená často příjem dalších živin a relativně malé množství dodaných živých mikroorganismů. Za mnohem jednodušší a účinnější postup lze považovat příjem prebiotických oligosacharidů, např. výrobek BifiMax. Totiž právě žádoucí kyselina máselná se tvoří z oligosacharidů při jejich fermentaci probiotickými mikroorganismy obsaženými ve střevě.