Překonejte stagnaci Lýtka

10.07.2013 13:09

Problémy s rozvojem lýtek, jak zvětšit lýtka

Lýtka jsou považována za problematickou svalovou partii. Je to dáno mimo jiné tím, že svaly mají strukturu uzpůsobenou vytrvalostní zátěži při chůzi nebo běhu a velmi častému zapojování lýtek i při jiných pohybech, včetně stabilizace těla ve vzpřímeném postoji.

Ovlivnění rozvoje lýtek

Dalším problémem je to, čemu se laicky říká vrozený sklon k větším lýtkům, který je však obvykle dán spíše tím, jaká je technika chůze. Ta je u každého jiná. Někdo chodí „po patách“, a jeho lýtkové svaly se příliš nezapojují. Naopak jsou jedinci, kteří při každém kroku extrémně zapojují lýtkové svaly, takže při každém kroku v podstatě udělají větší výpon, než by bylo potřeba. Poznají se tak, že se při chůzi jakoby mírně pohupují při každém kroku. Když se jim podíváte na lýtkové svaly, mají je extrémně rozvinuté. Samozřejmě roli hraje také celková zátěž lýtek denní chůzí a charakterem terénu. Je rozdíl mezi omezeným pohybem ve městě a nebo zátěží člověka, který bydlí na samotě na kopci.

Čím máte vyšší podpatky, tím méně se lýtkové svaly zapojují.

Dalším faktorem je aktivita enzymů, které regulují velikost svalů v rámci úsporného programu tělesného metabolismu. Ti jedinci se poznají podle toho, že ačkoliv cvičí usilovně, tak jim svaly zkrátka nerostou.

Zhoršená inervace oblasti nohou může způsobit zhoršenou výživu lýtek. Typicky u osob se zvýšenou lordózou (prohnutím dolních zad) mohou být přiskřípnuté nervy. Tento problém se dá zmírnit protahováním bedrokyčlostehenního svalu, uvolňováním bederní páteře a vyvěšováním hlavou dolů.

V rámci vlastního posilovacího tréninku je vhodné zohlednit některé principy, jejichž pomíjení může znehodnotit vaše snažení.

1/ Postupné zvyšování zátěže. Tedy přidávat zátěž postupně. Pokud hned zvýšíte zátěž na maximum (hodně sérií, velká intenzita), tak si sval zvykne a na trénink přestane reagovat.

2/ Procvičování všech tří hlav lýtkového svalu. Tedy střídat polohu špiček k sobě, rovnoběžně a od sebe.

3/ Zařazovat také procvičování výponů na jedné noze.

4/ Zařazovat výpony na rovných nohách, tak ohnutých v koleni (výpony vsedě).

5/ Nemá velký smysl používat extrémní zátěže, tedy velmi malý nebo naopak velký počet opakování, nejlépe kolem 8 – 12 opakování.

6/ Zařazovat trénink na lýtka 2 – 3 týdně, podle vyspělosti, 2 – 4 cviky, počet sérií 3 – 5, celkový počet sérií nejvýše 12 - 16.

7/ Lýtka mají také holenní svaly vpředu, které zvedají plosku nohy nahoru (jinak při chůzi zakopnete). I tyto svaly je nutné přiměřeně posilovat, např. vsedě si na podložku dáte patu, na prsty a nárt položíte jednoručku kotouči naplocho a zvedáte nárt. Obdobně můžete nártem tahat spodní kladku.

8/ Cviky na lýtka zařazujte na začátek tréninku.

9/ Lýtka se zapojují i při flexi v kolenním kloubu, tedy pokud cvičíte „připatování na hamstringy“. Tento cvik můžete zařazovat po výponech v supersetu.

 

Další doporučení pro rozvoj lýtkových svalů

Mezi sériemi na lýtka je vhodné cvičit jejich strečink, po skončení tréninku je vhodné zařadit „šlapačky“ (střídání studené a horké vody po kotníky ve dvou umývadlech) pro lepší prokrvení a regeneraci.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.