Prebiotické oligosacharidy

25.03.2013 20:38

Střevní mikroflóra obnova, prebiotika, prebiotické vlákniny, bifidobacterium, prebiotické oligosacharidy, prebiotické potraviny

Mikroflóra trávicí soustavy

Je významným faktorem určujícím zdravotní stav živočichů i člověka. Správné složení mikroorganismů může výrazně zlepšit zdravotní stav a chránit před infekcí, naopak špatné složení střevní mikroflóry může způsobit jednak náhlou infekci (průjmy, horečky, trávicí potíže) ale i dlouhodobé skryté potíže, které se nepřipisují střevním mikroorganismům jako jejich původci. Patří sem např. dlouhodobě zhoršená imunita, horší činnost jater, zvýšené hladiny toxických látek v krvi, plísně a kandidózy včetně deformace nehtů, zvýšený cholesterol, náchylnost k rakovině, různé formy tělesného zápachu, a další).

Mikroorganismy, kterých se v trávicí soustavě vyskytuje asi 400 druhů, je možno rozdělit podle účinků na zdraví přibližně do několika skupin:

a) velmi nebezpečné s akutním ohrožením zdraví (Salmonelly, Shigelly, Streptococcus aureus, Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni apod.)

b) nebezpečné s chronickým projevem (typicky Candida, Campylobacter pylori)

c) zdánlivě neškodné s rizikem mutace nebo přemnožení (např. E. coli)

d) všeobecně příznivě hodnocené, někdy se však upozorňuje na částečně možné nepříznivé působení (laktobacily a ostatní MO mléčného kvašení)

e) jednoznačně příznivé pro zdraví. Jako jediný rod který patří do této elitní skupiny je BIFIDOBACTERIUM. Pouze pro zajímavost, Bifidobacterium není bakterií mléčného kvašení, jak dokonce je někdy nesprávně uvedeno na obalech výrobků (aby zakysala mléko, je nutno jej upravit). Tržní prosazování mikroorganismů mléčného kvašení uvedených ve skupině (d) je dáno především komerčními zájmy mlékařských firem, které mohou s menšími potížemi vyrábět mléčné výrobky. Produkty s bifidobaktériemi jsou technologicky náročnější.


Složení mikroorganismů ve střevě:

U kojených novorozenců tvoří Bifidobakterium až 90 % celkového obsahu mikroorganismů. Později s nástupem přikrmování se snižuje podíl Bifidobaktérií, u dospělých tvoří obvykle 10 - 25 % podílu, s věkem může dále klesat na 5 % i méně. U ostatních živočichů je situace podobná. Složení střevní mikroflóry je možno aktivně ovlivňovat. Kromě různých mikroorganismů, které se dostanou do trávicí soustavy stravou, vodou a vzduchem, je snaha dodávat některé příznivě působící mikroorganismy speciálními výrobky (zakysané mléčné výrobky, kapsle a tablety s kulturami probiotik apod.), což ale není spolehlivé. Důležité je vědět, že průchod trávicí soustavou většina mikroorganismů nepřežije (kyselé prostředí žaludku, zásadité prostředí tenkého střeva, činnost trávicích enzymů). Ty, které přežijí, se mohou rozmnožovat pouze v případě, že mají vytvořené vhodné podmínky. Vytvoření podmínek znamená, že ve stravě jsou obsaženy složky, které podporují růst určitých mikroorganismů. Typicky rizikovou složkou stravy jsou nadměrné dávky bílkovin, které podporují růst nežádoucích mikroorganismů, které produkují toxické, značně páchnoucí látky. Pokud tedy chcete používat pouze jeden výrobek na podporu střevní mikroflóry a volíte mezi fruktooligosacharidy (prebiotickými oligosacharidy), kapslemi s živými baktériemi a nebo komerčními mléčnými výrobky, jednoznačně nejspolehlivější, nejlevnější a nejrychlejší účinky dosáhnete příjmem oligofruktózanů (fruktooligosacharidů). Totiž bifidobaktérie máte v trávicí soustavě vždy (a i kdybyste si mysleli, že ne, stačí přijímat syrovou zeleninu, zejména listovou, na jejím povrchu se běžně nacházejí). Příjmem čistých fruktooligosacharidů vytvoříte vhodné podmínky pro bifidobaktérie a budou se spolehlivě množit, kdežto pokud přijímáte bifidobacterium ve formě kapslí a nevytvoříte vhodné podmínky pro množení, tak v trávicí soustavě rychle zahyne, můžete je přijímat stále a bude to prakticky bez efektu. Podobně fungují komerční mléčné výrobky.
Při hledání a zkoušení mnoha látek s předpokládanými prebiotickými účinky (podporující růst příznivých mikroorganismů) bylo zjištěno, že FRUKTOOLIGOSACHARIDY (FOS), někdy nazývané NEOCUKRY nebo OLIGOFRUKTÓZA, obsažené v některých rostlinách, mají tyto účinky velmi silné. To vedlo k zavedení výroby FOS pro možnosti použití ve výživě lidí i zvířat.

 

Dlouhodobé testování FOS ve výživě lidí i zvířat dalo tyto výsledky a praktické zkušenosti:

1) Zkoušené dávky byly v rozmezí 0,5 – 2,5 g na 10 kg hmotnosti na den, nebo též 0,25 – 20 % hmotnostní podíl v celkové denní dávce.

2) Zvýšení množství bifidobaktérií v trávicí soustavě všeobecně přináší zlepšené využití živin, zlepšení činnosti imunitního systému, lepší pohyblivost střev, funkci jater, ledvin, vnitřních orgánů, preventivně proti rakovině a chudokrevnosti, odstranění tělesného zápachu či zánětů v místě dotyku kožních záhybů apod.

3) Bifidobaktérie produkují látky, které potlačují růst nežádoucích mikroorganismů v trávicí soustavě i jinde v organismu.

4) Bifidobaktérie snižují produkci a aktivitu látek podporujících vznik rakoviny (A-nitroso sloučeniny, fenolové deriváty, metabolity žlučových steroidů, nitrosaminy, produkty enzymové aktivity nežádoucích mikroorganismů)

5) Snižuje se sérový cholesterol (produkcí hydroxymetylglutarátu). Snižuje se obsah tuků a cukru v krvi a krevní tlak.

6) Působí preventivně i léčebně při střevních potížích.

7) Zvyšuje se imunita trvalou produkcí látek aktivizujících buněčné makrofágy a látek zlepšujících metabolismus.

8) Zlepšuje se laktózová tolerance, tj. citliví jedinci lépe snášejí sladké (nekysané) mléko.

9) Po denní aplikaci v dávce 1 g FOS na 10 kg hmotnosti se zvýšil počet bifidobakterií na desetinásobek, naopak počet enterobakterií se snížil stonásobně.

10) Po dvacetidenní aplikaci 1 g FOS na 10 kg hmotnosti se počet bifidobakterií po dvou měsících zvýšil na stonásobek a tvořil více než 71 % celkového obsahu mikroorganismů, množství klostridií se snížilo o 1/3, laktobacily se nesnížily.

11) FOS mohou používat diabetici a osoby při redukční dietě. V běžné výživě se nevstřebávají jako ostatní cukry, ale přeměňují se na lehce využitelné krátké mastné kyseliny. Energetická využitelnost je odhadována pouze na 1,5 kcal/1g, tj. přibližně třetinová proti cukru.

12) FOS nezvyšují riziko kazivosti zubů, nejsou jedovaté nebo nebezpečné ani při dlouhodobém příjmu výrazně vyšších dávek. Mají však jednu poněkud nepříjemnou vlastnost: při vyšších dávkách po požití FOS se za 4 - 8 hod. může objevit zvýšená plynatost (bifidobakterie je metabolizují), u některých osob mohou mít mírně projímavé účinky. Na druhou stranu několikadenní příjem FOS postupně omezí plynatost ze špatného trávení stravy. Potíže omezíte příjmem FOS zpočátku v malých dávkách, až se dostanete na požadované množství, které vám ještě nebude způsobovat potíže. Také můžete zejména zpočátku použít některé volně prodejné léky, které se používají pro omezení plynatosti. Obvykle nevadí najednou příjem 2 - 3 g. Obdobně postupujte u zvířat. 1 rovná kávová lžička má hmostnost 1 g FOS, do 1 rovné polévkové lžíce se vejde 5 - 7 g FOS.

13) FOS zlepšují zdravotní stav zejména u rizikových skupin obyvatelstva (vystavené zvýšenému stresu a působení nepříznivých okolních vlivů). U sportovců zvyšují postupně sportovní výkonnost.

14) FOS můžete kombinovat se všemi doplňky stravy, potravinami pro zvláštní výživu, léky a podobně. Nedoporučuji kombinovat s těmi léky, kde by lékům vadilo „kyselé prostředí ve střevě“, což FOS poněkud zvyšují. Dále je nutná porada s lékařem, pokud dotyčný trpí potížemi, kde by se měla omezovat plynatost.


Praktický závěr:

Pravidelný dlouhodobý příjem dávky FOS ve výši 5 - 15 g denně u lidí (oficiálně spodní mez účinnosti u člověka je 3 g a horní mez tolerance je 15 g na den) nebo 0,05 - 0,2 g na 1 kg hmotnosti u zvířat mnohem spolehlivěji zlepší stav střevní mikroflóry, sníží riziko infekčních chorob, celkově zlepší zdraví než příjem zakysaných mléčných výrobků s požadavkem dosažení stejného efektu (který nelze zaručit). Samozřejmě ovšem mléko jako zdroj vápníku je v lidské výživě prakticky nenahraditelné. Kombinace mléčných výrobků, FOS a koncentrátů bifidobaktérií je nejlepší. Dále je možné doplňkové použití MCT oleje (u člověka do 20 g na den – pozor, může být projímavý), extraktu z juky (Yucca shidigera), vlákniny z akácie (Acacia sp.), a laktulózy (pozor je projímavá, je zařazena do kategorie léčiv), které mají rovněž prebiotické účinky. FOS jsou nasládlý prášek, rozpustný ve vodě, který se může přidávat do nápojů, polévek, salátů, těsta, sladkých pomazánek, směsí pro zvířata apod. Zejména u zvířat při změně prostředí (výskyt jiných baktérií), např. u importů se prakticky zastaví úhyny z bakteriálních infekcí. Pokud z výše uvedeného textu stále ještě nevíte, jak prakticky používat FOS, tak nejběžnější aplikace jsou:

Člověk – obecně zdravotní použití:

Pokud nemáte zkušenosti, začněte polovinou kávové lžičky jednou denně, nejlépe večer s jídlem.

Druhý den půl lžičky ráno a půl lžičky večer.

Třetí den 3 x denně půl lžičky.

Čtvrtý den večer celá zarovnaná lžička, ráno a v poledne půl lžičky.

Tímto zvyšováním se dostanete na 3 – 5 x denně navršenou kávovou lžičku. Můžete postupně tímto schématem zvyšovat až se dostanete na množství, které již může být nepříjemné tvorbou plynů. Postupně se ale tento stav upraví a potíže nejsou tak velké.

 

Člověk – náhlá bakteriální infekce, projevující se hlavně průjmem.

Je při ní zachována schopnost jakž takž přijímat tekutiny. Pokud je to možné, snažte se do sebe dostat během dne alespoň 20 g FOS, nejlépe rozmíchaných v kyselém nápoji. Totiž kyselé prostředí má schopnost pomáhat likvidovat nežádoucí střevní baktérie. Také můžete FOS vzít na lžíci „nasucho“ a nechat je pomalu rozpustit v ústech.

 

Člověk – náhlá bakteriální infekce, projevující se hlavně nevolností.

Je při ní problém přijmout jakoukoliv tekutinu v běžném množství (např. 0,2 l). Postup je následující: FOS rozpustíte v kyselém nápoji, pokud možno studeném (případně vychladit) a berete jej po lžičkách s pauzami několik minut. Také můžete zkusit příjem „nasucho“. Jaký zvolit nápoj? Nejvhodnější je nápoj „kolového typu“, jako je Coca-cola nebo Pepsi-cola a podobně. Tyto nápoje jsou totiž okyselovány kyselinou fosforečnou, která je poměrně stabilní v trávicí soustavě. Ale pokud to lépe snášíte, můžete použít i ovocný džus, octovou vodu, roztok kyseliny citrónové. Někdy kyselý nápoj dráždí žaludek. Pro rozpuštění FOS můžete použít i iontový nápoj (nízko- nebo vysoko-energetický) a případně jej ještě přikyselit. Má výhodu, že pomáhá doplňovat ztracené minerální látky. Iontový nápoj byste měli používat po skončení zdravotních potíží ještě 1 - 2 dny, pokud možno alespoň v tom množství, kolik činila ztráta hmotnosti z průjmu a zvracení.


Zvířata – zdravotní prevence.

FOS přidávejte do „mokré“ krmné směsi nebo na oblíbené pamlsky. Pokud přidáváte do směsi, potom se dává asi 5 - 10 g na 1 kg suché směsi. Oblíbené pamlsky můžete lehce navlhčit a posypat je FOS nebo obalit v prášku. Nebo např. papoušci mají rádi máčené piškoty, tak do 1 lžíce mléka rozmíchejte ½ lžičky FOS (můžete přidat i ½ lžičky sladového extraktu – chrání játra), a v tomto vylepšeném mléce máčejte 1 - 2 piškoty. FOS můžete přidávat i do vody na pití, ale pokud se v ní zvířata i koupou, může dojít ke slepení srsti nebo peří. Případně FOS do vody přidejte v době, kdy se obvykle nekoupou (pozdě odpoledne).

 

Zvířata – zvýšené riziko infekcí.

Jedná se zejména o importy nebo zvířata od jiných chovatelů. Zejména při dovozech z velké vzdálenosti (z tropů) změna bakteriálního prostředí způsobuje běžně masové úhyny invazí baktérií, na která jedinec není zvyklý. Snažte se dostat do zvířete co nejvyšší dávky FOS jakýmkoliv způsobem, koncentrace v nápoji může být i 20 % a nedělá potíže. V případě ryb by dávka FOS neměla překročit 2 %.
 

Jak se FOS snášejí s léky proti infekcím u lidí i u zvířat? Všeobecně dobře, vhodné používat současně, urychlíte tím odstranění potíží. V žádném případě tím ale není řečeno, že se léky nemají používat. Jaká je rychlost účinků proti bakteriálním střevním infekcím? Prakticky shodná s postupem FOS trávicí soustavou.

 

Porovnání FOS s komerčními mlékařskými výrobky s obsahem Laktobacilů.: Účinky výrazně rychlejší, silnější, levnější.

Rizika: U osob, které nemají zdravotní potíže rizika v podstatě neexistují. Při vyšších dávkách je riziko zvýšené plynatosti, která u osob s některými potížemi trávicí soustavy může být nevhodná.

 

Galaktooligosacharidy (GOS)

GOS jsou považovány za přibližně 10 x účinnější prebiotika oproti FOS

Při použití GOS jsou však výrazně menší problémy s plynatostí. Proto se používají jako hlavní složka prebiotik v dětské a kojenecké výživě. Jejich dávkování se používá asi 5 - 10 x menší, než v případě FOS. Bohužel jejich cena jako suroviny je přibližně pětinásobná ve srovnání s FOS.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

https://www.megabolid.cz/45-odkazy/

https://www.nutri-exact.cz/254-sacharidove-a-iontove-napoje/

Diskusní téma: Prebiotické oligosacharidy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek