Palatinóza (izomaltulóza) a sportovní výživa

09.03.2014 23:43

Palatinóza (izomaltulóza) a sportovní výživa

 

V posledních třiceti létech jsem se často setkal s tím, že výroba nebo vývoj v nějakém provozu zjistí, že dokáže něco vyrobit, a potom hodí na krk obchodnímu oddělení, aby to co nejlépe prodalo. Takže se potom dozvíme, jaký je to úžasný výrobek, ovšem je otázka, jestli se má všemu věřit.

 

Palatinóza je jedním z případů, kde se tvrdí, že je vhodná pro sportovní výživu. Takže se na to podíváme.

 

Co je palatinóza?

Palatinóza je ve svojí chemické podstatě zastoupením molekul stejná jako řepný cukr (sacharóza). Řepný cukr je disacharid, skládá se z molekuly glukózy a molekuly fruktózy, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. Palatinóza má však upravenou vazbu mezi molekulami v jiné poloze, a v důsledku toho se vstřebává pomalu, asi třetinovou rychlostí. Je to v podstatě „zpomalený řepný cukr“.

 

Obecně je potřeba připomenout, že molekula řepného cukru je z hlediska výživy nepříliš vhodná. Hlavním problémem je obsah fruktózy, která je tukotvorná. Tvoří se z ní tuk, výjimkou je pouze stav v hypoglykémii, kdy se přeměňuje na glukózu. Za běžných podmínek je však pro organismus jednodušší přeměnit ji na tuk. Pravidelný opakovaný příjem sacharózy v nápojích přináší i další zdravotní rizika.

 

Vhodnost palatinózy z hlediska časování vůči sportovnímu tréninku

 

Poslední hodiny před výkonem

Účelem podávání sacharidů před výkonem má za účel doplnit na poslední chvíli rychle využitelné sacharidy. Pokud se doplní pomalu vstřebatelná palatinóza, tak se tím neřeší požadavek na snadno dostupnou energii, ale spíše se mohou zhoršit osmotické problémy (riziko průjmu nebo zvracení při zátěži).

Lepší variantou jsou předželírované škroby nebo maltodextrin.

 

Při výkonu

Při výkonu je žádoucí podávat dobře a rychle vstřebatelné sacharidy, tudíž palatinózu nelze považovat za vhodný zdroj. Kromě toho platí uvedené riziko osmotických potíží.

Lepší variantou je glukóza nebo maltodextriny, eventuálně syrovátka vhodně naředěná (nejvýše 10% roztok).

 

První dvě hodiny po skončení výkonu

Pokud se podají rychle vstřebatelné sacharidy, doplněné minerálními látkami podporujícími utilizaci sacharidů, dokáže organismus v prvních dvou hodinách po výkonu obnovit až 40 % vyčerpaných sacharidů. Palatinóza nevyhovuje požadavku na rychlé vstřebání sacharidů. Kromě toho u citlivých jedinců může v prvních třech hodinách po výkonu působit projímavě.

Lepší variantou je syrovátka.

 

Prvních 24 hodin po výkonu

Obecně platí, že prvních 24 hodin po sportovním výkonu je obnova sacharidů natolik intenzívní, že v podstatě nehraje roli glykemický index. Z toho důvodu není zajímavé utrácet peníze za palatinózu s nízkým glykemickým indexem, navíc chudou na ostatní živiny.

Lepší variantou je různé ovoce a ovocné šťávy, instantní ovesná kaše (ovesná extrudovaná mouka), tepelně ošetřené pšeničné nebo rýžové klíčky, celozrnné pečivo, celozrnná rýže, jáhlová, rýžová nebo kukuřičná kaše a podobně.

 

Pozdější příjem sacharidů

Snahou sportovců by měla být pestrá výživa. Tudíž by hmotnostně nejvíce zastoupená složka, tedy sacharidy, měla obsahovat další biologicky aktivní látky, jako jsou vitamíny, minerální látky a stopové prvky, což představují sacharidy získávané příjmem obilovin, ovoce, zeleniny a podobně. Řepný cukr nebo palatinóza představují „prázdné kalorie“ bez jakékoliv další výživové hodnoty, ale s rizikem tvorby tuku z molekul fruktózy.

Tak, jako se řepný cukr z hlediska sportovní výživy označuje jako „bílý jed“, palatinóza se dá označit jako „pomalý bílý jed“.

Lepší variantou je instantní ovesná kaše (ovesná extrudovaná mouka), tepelně ošetřené pšeničné nebo rýžové klíčky, celozrnné pečivo, celozrnná rýže, jáhlová, rýžová nebo kukuřičná kaše a podobně.

 

Palatinóza a diabetici

Palatinóza je uváděna jako vhodné sladidlo pro diabetiky. Vzhledem k poloviční sladivosti je nutné poměrně vysoké dávkování, a organismus diabetika stejně dostane vysokou dávku molekul glukózy a fruktózy ve formě „prázdných kalorií“. Zejména fruktóza může zhoršovat metabolismus lipidů, který je u diabetiků problematický.

Lepší variantou jsou různá umělá sladidla.

 

Jiné zdroje sacharidů

Pokud chcete mít jednoduché sacharidy s vydatným zdrojem minerálních látek, je vhodná syrovátka.

Předželírované škroby jsou polysacharidy, které sice neoplývají živinami, ale v první řadě jejich nákupní cena oproti palatinóze a Vitargu je přibližně třetinová, což zejména v gainerech významně ovlivní cenu. Jsou chuťově neutrální a umožňují u Hydro Gaineru variantu naředění na hustotu instatntní kaše nebo nápoje.

Výhodou maltodextrinů je to, že mají nízký osmotický tlak, tedy nepůsobí projímavě, a organismus je schopen vstřebávat je i při tělesné zátěži.

Velmi vhodným zdrojem sacharidů s nízkým glykemickým indexem, s obsahem vitamínů a minerálních látek, stopových prvků a dalších biologicky aktivních látek je instantní ovesná kaše (extrudát), tepelně ošetřené pšeničné nebo rýžové klíčky, celozrnné pečivo a podobně. Proto také nabízíme poměrně široký sortiment gainerů – instantních kaší na bázi kombinace ovesného extrudátu s pšeničnými a rýžovými klíčky.

 

Zdravotní tvrzení, aneb oficiálně prokázané zdravotní účinky

Všechna intenzívní sladidla (xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, laktitol, isomalt, erytritol sukralóza, polydextróza, tagatóza a isomaltulóza) jsou pro zdravotní tvrzení řazena do jedné skupiny a mají společná pouze tato zdravotní tvrzení:

1/ Jejich konzumace místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi v porovnání s potravinami obsahujícími cukr.

2/ Konzumace místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů.