Ovoce kiwi pomáhá trávit bílkoviny
Kiwi, proteiny, enzym actinidin, trávicí enzymy
Vědci z Riddet Institute at Massey Univerzity zveřejnili v časopisu Advanced in Food and Nutrition Research, že ovoce kiwi pomáhá obsahem specifického enzymu actinidinu obsaženého v tomto ovoci trávit bílkoviny účinněji, než klasické trávicí enzymy.
Kiwi pochází z Číny a v roce 1904 bylo přivezeno na Nový Zéland. Původně se mu říkalo čínský angrešt. Pěstování se na Novém Zélandu velmi rozšířilo po roce 1937 a teprve po roce 1959 byl název ovoce změněn na „kiwi“. Novozélandský export kiwi činí kolem 30 % světového obchodu.
Komentář:
Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C a dalších biologicky aktivních látek je kiwi vhodné pro sportovce, kteří konzumují velké dávky proteinů. Je vhodné brát jej po jídle, které obsahuje velkou dávku bílkovin.