Odstraňování lokálního podkožního tuku

25.03.2013 09:55

Vrstva podkožního tuku se u každého člověka ukládá poněkud odlišně v určitých oblastech. Leckomu (téměř každému) nadměrná vrstva tuku vadí, protože se obvykle ukládá v místech, kde o to nestojí. Obvyklý postup je potom ten, že pokud se dotyčný snaží s tím něco dělat, tak jde do fitcentra, kde žádá o radu, jak tuk odstranit. Pokud mu instruktor ve fitcentru poradí, že by měl postiženou oblast (např. břicho, hýždě) více procvičovat například velkým počtem opakování, tak to není nejlepší rada. Proč?
1/ Určitá tuková oblast není přímo „energeticky“ napojena na určitou svalovou oblast, tedy například posilování břicha neodčerpává tukovou tkáň v této oblasti, protože ani neexistuje cévní propojení tukové tkáně do pracujícího svalu. Takže ať děláte počet opakování jaký chcete nebo cviky jaké chcete, tak v první řadě spalujete svalový glykogen (zásobní polysacharid ve svalových buňkách). Ten vám vydrží asi tak na 30-45 minut cvičení. Pokud budete usilovně tuto oblast i dále týrat, tak kvůli vyčerpání disponibilního glykogenu v těchto svalech se v nich začnou spalovat aminokyseliny glutamin, asparagová kyselina, valin, leucin, izoleucin. Tomu se říká „pálení hmoty“ a sval se přitom spíše zmenší (pokud to nějak neřešíte regeneračními postupy). Ale tuk v této oblasti rozhodně nepálíte. Kromě toho cvičením v posilovně v podstatě tuk nepálíte nikdy (viz články o redukčních dietách). Existuje pouze jediný dost slabý argument. Pracující sval se zahřívá a pokud tukovou vrstvu z druhé strany tepelně izolujete (teplé oblečení), můžete zlepšit podmínky pro uvolňování podkožního tuku. Ovšem to nemusí být ani potřeba, pokud váš podkožní tuk nemá vysoký bod tání v důsledku konzumace potravy s vysokým obsahem loje (hovězí a skopové maso, viz článek o tucích). Ale to funguje i bez cvičení, a navíc cvičení s místním přehřátím není příjemné. Takže procvičování určité oblasti sice teoreticky může přinést určitý výsledek, ten je ale málo úměrný vynaložené námaze.
2/ Ukládání tuku je podmíněno dědičností (geneticky) po rodičích, a hlavní roli zde hrají hormony. Tvorba jednotlivých hormonů určuje, ve které oblasti těla se tuk ukládá. Nejvíce to ovlivňují dvě skupiny hormonů, a to androgeny a estrogeny. Tvoří se u obou pohlaví, ale právě množství a poměry jednotlivých hormonů určují, kde se tuk ukládá. Obecně platí, že androgeny podporují ukládání tuku hlavně na břiše a na hrudníku. Estrogeny zase podporují ukládání na bocích, hýždích a stehnech.
Složení stravy může mírně ovlivnit tvorbu tuku v určitých oblastech. Musí to být takové potraviny, které dokážou ovlivnit tvorbu vlastních hormonů, čili fungují jako náhražky hormonů a tělo na ně podobně reaguje a utlumí tvorbu vlastních hormonů. Nebo naopak příjem některých potravin jejich tvorbu podporuje. Tyto postupy jsou poměrně pomalé.

Dá se tedy nějak rychle řešit odstranění tuku v určité oblasti?

Bohužel, jsou pouze dvě běžné metody. První metodou je klasická liposukce. Informace o ní jsou běžně dostupné. Druhá metoda je používání ultrazvuku, někdy se označuje jako bezbolestná liposukce. Použitím ultrazvuku se v určené oblasti do hloubky asi 1 cm rozrušují tukové podkožní buňky, které se vstřebají. Postup se opakuje a účinek je velmi rychlý. Kromě toho nemá nevýhody liposukce (narkóza nebo umrtvení, nevyrovnanost účinku), ale má určitá estetická rizika.

Pozor na jeden zásadní problém ultrazvukové liposukce:

Podkožní tuk z rozbouraných buněk se dostává do krevního oběhu a je to v podstatě stejné, jako kdybyste ve stravě přijali obrovskou jednorázovou dávku tuku. Organismus si s ním nějak musí poradit. Začne jej tedy opět ukládat do podkoží tam, kde nejsou poškozené podkožní tukové buňky. Pro omezení těchto nežádoucích účinků je vhodné:

1/ Při každé jednorázové ultrazvukové liposukci nepůsobit na podkoží příliš dlouho, aby se neuvolnilo velké množství podkožního tuku.

2/ Posledních 24 hodin před liposukcí velmi tvrdě omezit veškeré tuky a tučné potraviny přijímané ve stravě.

3/ Následujících 24 hodin po liposukci velmi tvrdě omezit veškeré tuky a tučné potraviny přijímané ve stravě a podle možnosti co nejvíce omezit příjem sacharidů (uhlovodanů). Podle možnosti zvýšit pohybovou aktivitu, ovšem na nízké intenzitě s tepovou frekvencí do 120 tepů za minutu. Podle možnosti přijímat výrobek Pyruvate Ca.


Zájemce o bližší informace o možnosti nechat si takto odstranit ultrazvukem podkožní tuk odkazuji na www.harlas.cz

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.