Návod na výživu kloubů s použitím doplňků stravy

24.03.2013 18:28

Proč a jak používat kloubní výživu

Pojivová tkáň (chrupavka, šlacha) je kompozitní materiál, podobný skelnému laminátu. Ve skelném laminátu jsou skelná vlákna a pojící pryskyřice. V chrupavce jsou místo skelných vláken kolagenová vlákna, a místo pryskyřice jsou chondroitin a glukosamin.

Aby byla výživa kloubů efektivní, musí se živiny přijímat rozdělené do několika denních dávek, nejlépe tří až pěti, aby do tkáně proudily stále nové živiny.

Všechny uvedené produkty je vhodné brát po jídle. Pouze multivitamínové tablety je lepší brát nalačno asi půl hodiny před jídlem, ale není to zcela bezpodmínečně nutné.

 

Hydrolyzát kolagenu

Je nejdůležitější a nejúčinnější složkou kloubní výživy, má hlavní efekt na výstavbu nové pojivové tkáně. Denní nutná dávka je kolem 10 g. Může se přijímat jako prášek (hydrolyzát kolagenu), nebo v tabletách či tobolkách, jichž potom . Denní dávka až 20 tablet. Rozdělit na 7 - 4 tablety a brát 3 – 5 x denně. Je to hydrolyzát kolagenu stlačený do tablet, aby se dobře polykal. Také může být jako prášek, který se rozmíchá do džusu, mléka nebo (nejlépe) polévky vývarového typu nebo do sulcu, a přijímá nejméně 3 x denně.

Glukosamin

Denní dávka 3 tobolky, rozdělit na 3 x 1.

Chondroitin

Denní dávka 3 tobolky, rozdělit na 3 x 1.

Multivitamíny

např. vitamín C je nutný pro novotvorbu pojivové tkáně. Denní dávka 1 až 3 tablety. Je vhodné přijímat vitamín C i z jiných zdrojů (ovoce, zelenina).

Je vhodné brát horní doporučené dávky. Pokud by klouby přestaly bolet, lze (ale není nutné) dávky snížit na poloviční až třetinové, ale s příjmem by se nemělo zcela přestat.

Kolagenový vývar

Výše uvedené produkty je vhodné doplnit vývarem z vepřových či drůbežích nožiček a kůží. Může se udělat pouze čistý nebo okořeněný až upravený jako sulc. Větší množství lze zmrazit do vhodných obalů a potřebné množství vždy nechat rozmrznout v ledničce a postupně konzumovat. Bere se 3 až 5 x denně 1 – 3 větší polévkové lžíce. Vhodně doplňuje výše uvedenou kloubní výživu.

Výše uvedený postup, pokud se jedná o poškození pojivové tkáně (chrupavky, neboli artrózu) v lehčích případech zabírá po 2 týdnech, v těžších případech až po 3 měsících. Pokud by po této době nenastalo zlepšení, je důvod potíží asi jinde.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

 

Diskusní téma: Návod na výživu kloubů s použitím doplňků stravy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek