Lecitin a diabetes

16.04.2013 10:22

Lecitin, diabetes, cholesterol, hyperglykémie, játra, hyperlipidémie

Lecitin se může používat jako vhodný doplněk stravy ke všem běžným lékům diabetiků. Diabetická dieta totiž může prohloubit v organizmu nedostatek cenných složek obsažených také v lecitinu, a to je cholin, inositol a esenciální mastné kyseliny („omega“). Kromě toho zvýšený příjem lecitinu pomáhá odstraňovat tukové složky a cholesterol z krve diabetiků jako následek hyperglykémie, a hyperlipidémie. Právě tyto látky příbuzné tuku jsou velkou zátěží pro diabetiky a mimo jiné zpomalují hojení ran a způsobují různé zdravotní problémy. Kromě toho lecitin zlepšuje činnost jater při jejich zvýšené diabetické zátěži a pomáhá odstraňovat únavu jak tělesnou, tak duševní a odstraňuje zácpu, což jsou časté průvodní potíže.
Vhodné množství lecitinu pro diabetiky činí 3-10 g denně, pro snižování vysokého cholesterolu nebo rekonvalescenci postižení jater se dávkuje až 30-50 g denně, přepočteno na čistou látku. Granulovaný nebo práškový lecitin obsahují kolem 95% čistého lecitinu, tekutý lecitin a lecitin v měkkých želatinových tobolkách obsahují pouze kolem 50-60% čistého lecitinu (zbytek je rostlinný tuk).
Přesto, že je dražší, je zejména u diabetiků vhodnější lecitin vyrobený z plodin, které nejsou geneticky upraveny. Někteří producenti geneticky upravených osiv je totiž zároveň upravují tak, že k jejich úspěšnému pěstování se musí používat vysoké dávky jimi rovněž dodávaných chemických přípravků, které mohou dále zvyšovat zátěž organizmu diabetika.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

Otázky a odpovědi: Lecitin a diabetes

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Diskusní téma: Lecitin a diabetes

Datum: 03.08.2022

Vložil: Jamesuidoro

Titulek: Are you 18? Come in and don't be shy!

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

Datum: 24.02.2021

Vložil: SandraTycle

Titulek: Hi! Only from 18+!

Russian actor Panin is seen on an erotic resource loveawake.ru

Přidat nový příspěvek