Kyselina močová a sportovní trénink

24.03.2013 16:58

Problémy s metabolismem kyseliny močové se označují jako nemoc zvaná dna.

Je to porucha metabolismu dusíkatých látek v organismu, přesněji purinů a pyrimidinů. Výsledkem je to, že z organismu se nedostatečně odplavuje kyselina močová nebo její sodná sůl (močan sodný) a jejich krystalky se usazují v organismu v takzvaných „dnových tofech“, především v kloubních chrupavkách, synovii a podkoží. Vznikají zánětlivé procesy spojené se zmnožováním pojivové tkáně. Tyto procesy jsou ovlivňovány steroidy, testosteron snižuje odolnost tkáně vůči těmto procesům a proto je výskyt dny u mužů dvacetkrát větší než u žen. Hlavním problémem u postižených osob není metabolický obrat urátů (je stejný jako u zdravých osob), ale jejich zvýšená syntéza a zhoršené vylučování z organismu. Proto se doporučuje snížení příjmu látek, které mohou způsobit urátové problémy.

Nejproblémovější skupinou osob jsou sportovci. V důsledku sportovního tréninku vznikají ve svalech metabolity dusíkatých látek, a jedním z nich je kyselina močová. Rovněž sportovní trénink zvyšuje tvorbu testorenu jako protistresového antikatabolického hormonu. Spartovci také s oblibou používají doplňky stravy pro podporu tvorby testosteronu v organismu.

 

Jak se dna projevuje?

Krystalky se usazují ve vzdálených částech těla. Na rukách se nejdříve projevují pocitem mírného otoku článků prstů a někdy pocitem lehkého svědění. Na nohách se projevují svědivostí nebo bolestí v různých místech od kotníků k prstům. Postupně může docházet k deformacím kloubů.

 

Jak problémy řešit?

V první řadě je vhodné zakoupit si příručku o tom, jaká se má držet dieta. Co však v těchto příručkách nebývá, je specifika sportovní výživy. Sportovec musí počítat s tím, že omezí potraviny uvedené v příručce, zejména hovězí, ryby a luštěniny. Z potravin a doplňků sportovní výživy nejvíce vadí inosin, kofein, pravý čaj, guarana, maté, kakao. Dále zdroje RNA a DNA, jako kvasinky, chlorella, spirulina, výrobky zpracované fermentací (zakysané mléčné výrobky, sýry). Samostatnou kapitolou je záměrné zvyšování tvorby testosteronu úpravou tréninku, příjmem doplňků stravy zvyšujících tvorbu testosteronu a příjem testosteronu v anabolických steroidech.

Situaci obecně zhoršuje příjem vysokých dávek bílkovin, zejména pokud není vyvážená bilance aminokyselin, a vysoké dávky kreatinu. Dochází tím k celkově zhoršené funkci ledvin s rizikem dlouhodobého poškození a tvorby močových (urátových) kamenů.

 

Co pomáhá?

Kromě klasických léků velmi dobře působí (pouze) některé bylinné čaje. V praxi některé z nich dosahují lepší výsledky než klasické léky, například roční používání klasického léku nebylo pro odstranění bolesti účinné, ale bylinný čaj pomohl po jednom měsíci pravidelného příjmu.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

https://www.megabolid.cz/45-odkazy/

https://www.nutri-exact.cz/258-proteiny-ve-sportovni-a-fitness-vyzive/

https://www.nutri-exact.cz/257-kreatin/

https://www.kreatin-creatine.cz/

https://www.kreatin-creatine.cz/news/vyznam-kreatinu-pro-sportovce-a-zdravi/

https://www.kreatin-creatine.cz/news/davkovani-kreatinu-creatinu-jako-doplnku-sportovni-a-fitness-vyzivy/

https://www.protein-bilkoviny.cz/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/toxicita-jedovatost-proteinu/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/jak-si-vybrat-proteinovy-napoj/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/vyznam-proteinu-se-zpomalenym-vstrebavanim-/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/proteiny/

Diskusní téma: Kyselina močová a sportovní trénink

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek