Konec vitaminové rýže?

26.08.2013 09:53

Nedostatek vitamínu A (axeroftol) způsobuje zejména v jihovýchodní Asii a Africe slepotu (xeroftalmie, keratomalacie, šeroslepost) mnoha miliónů lidí. Na zvláštním zasedání OSN v roce 2002 bylo stanoveno jako jeden z úkolů odstranění tohoto problému do roku 2010. Jenom na Filipínách trpí slepotou z nedostatku vitamínu A 1,7 milionu dětí. Jako možné řešení bylo vyšlechtění rýže se zvýšeným obsahem beta-karotenu (provitaminu A).

Rockefellerova nadace nastartovala před 20 roky výzkum vyšlechtění „Zlaté rýže“ s beta-karotenem (provitamín A), kterou spolufinancovala firma Syngenta jako šlechtitel s tím, že osivo této „Zlaté rýže“ bude dodávat za cenu stejnou jako osivo klasické bílé rýže bez dalších nároků na patentovou ochranu osiva.

Pokusná pole filipínského ministerstva zemědělství se „Zlatou rýží“ minulý týden zničilo asi 400 demonstrantů. Podle místní pobočky Greenpeace to bylo na základě „informovaného rozhodnutí“.

 

Komentář:

Až za mnou přijde nějaká charita, abych dal peníze na rozvojové země, pošlu je za Greenpeace. Od koho asi dostali dotace?