Kolostrum (colostrum)

24.03.2013 15:42

Kolostrum, colostrum, kolostrum dávkování, kolostrum účinky

Co je kolostrum

Kolostrum, colostrum nebo mlezivo se označuje mléko savců, které uvolňuje mléčná žláza v prvních třech dnech po porodu. Protože mláďata savců mají po narození málo rozvinutý imunitní systém, získávají imunitu právě z kolostra, které má zcela odlišné složení od běžného mléka. Samozřejmě obsahuje živiny podobně jaké mléko, ale kromě nich jsou zde silně obsažené některé složky s velmi zajímavými účinky.

 

Imunoglobuliny

První skupinou jsou imunoglobuliny. Jsou to jednoduché bílkoviny, které jsou právě nositeli imunity. Pokud vám připomínají gama-globulin, používaný na očkování proti žloutence, tak do téhle skupiny patří. Mají však širší účinnost. Pro sportovce jsou zajímavé tím, že chrání organismus před běžnými infekcemi, které snižují sportovní výkonnost záludným způsobem. Děje se to tak, že běžnou infekci ani nepoznáte, prostě několik dní máte zhoršenou výkonnost nebo se necítíte dobře, ale rozhodně to není na pracovní neschopnost, trénink také nevynecháte, ale za nic nestojí. Jednou z příčin, která to způsobuje, je rozklad svalů, ze kterých tělo získává stavební látky pro tvorbu vlastních imunitních obranných látek. Snížená imunita a zvýšená nemocnost je proto tak typická při zvýšené náročnosti tréninku zejména před soutěžemi. V součtu, včetně skutečných běžných infekcí, tak během roku můžete nastřádat snadno několik týdnů mizerné výkonnosti a zbytečného tréninku včetně nemoci těsně před závodem se ztrátou celé sezóny. Naopak, pokud se těmto infekcím vyhnete, poznáte to také na kvalitnější regeneraci a rychlejším růstu výkonnosti. Kolostrum se nesmí brát trvale, protože by zvenku dodávané imunoglobuliny časem způsobily zastavení produkce vlastních imunoglobulinů. Musí se nejpozději po třech měsících užívání přibližně na stejnou dobu vysadit.

 

Růstové faktory

Druhou skupinou jsou růstové faktory, známé pod označení IGF, TGF, které se ještě rozlišují čísly nebo písmeny (I, II, III,a,b,) a dalšími zkratkami, které mají obvykle v názvu písmena GF. Mají velmi silné růstové účinky a IGF-1 byl dokonce zařazen na dopingový seznam, ovšem v tomto smyslu spíše jako čistá látka. Co IGF a TGF dokážou? Účinností částečně nahradí anabolické steroidy, nejsou však zde tak silná zdravotní rizika. Jsou to látky bílkovinné povahy (peptidy), které se v organismu postupně rozloží na jednoduché aminokyseliny a beze zbytku se metabolizují během několika hodin, takže běžnými dopingovým testy nejsou zjistitelné. Kromě silného anabolického účinku na svalovou tkáň velmi vydatně podporují spalování tuku. Bohužel ne každé kolostrum obsahuje růstové faktory, některé výrobky jsou bez nich, nebo je výrobci nedeklarují. Vždy si zjistěte, zda kolostrum které kupujete obsahuje IGF a TGF, abyste nebyli překvapeni absencí účinků. Výrobky s kolostrem zaměřené pouze na imunitu mohou být běžně bez nich. TGF-b z této skupiny se označují jako imunomodulační cytokiny. Kromě toho, že mají růstové účinky podobné IGF, tak stimulují tvorbu vlastních imunoglobulinů. To je velmi důležité, aby tělo nepřestalo vyrábět vlastní imunoglobuliny. Pokud chcete koupit kolostrum, hledejte takový typ, který obsahuje co nejvíce TGF. Má tu výhodu, že jej teoreticky můžete používat nejdéle, ovšem každopádně jako efektivnější postup je měsíc braní vysokých dávek a měsíc vysadit.

Růstové faktory kolostra příznivě působí také na pojivovou tkáň, tedy mohou být vhodným doplňkem kloubní výživy.

 

Laktoferrin

Třetí zajímavou skupinou je transferrin (laktoferrin). Je to látka, která některým škodlivým baktériím zabraňuje vstřebávát železo z trávicí soustavy a tím brání jejich růstu. Je otázka, zda nemůže celkově negativně snižovat příjem železa z trávicí soustavy, nehledě na to, že mléčné produkty mají železa nedostatek, a u mladých sportovců je přibližně v jedné třetině zjišťován nedostatek železa.

 

Prebiotika

Čtvrtou skupinou jsou prebiotika. Patří sem některé složky kolostra, které mají příznivé účinky na růst bifidogenní mikroflóry v trávicí soustavě. Rozvoj této mikroflóry má příznivé zdravotní účinky (zejména při dlouhodobých nadměrných dávkách bílkovin) a zlepšuje využití živin. Prebiotika sacharidové povahy jsou obvykle z koncentrovaných typů kolostra odstraněna.
 

Další účinky

Další zajímavé účinky jsou na regulaci hladiny sacharidů, spojené i s částečným potlačením pocitu hladu zejména při omezení příjmu sacharidů.

 

Typy kolostra

Jaké typy kolostra se tedy vyrábějí?

Vyrábí se více typů (spíše jde o to, co se které firmě daří vyrábět). Při výběru můžete posuzovat podle těchto kritérií:

1/ Vysoký obsah imunoglubulinů:

Tento výrobek bude rychle účinkovat pro potlačení rizik nebo projevů nemocí virového, bakteriálního nebo plísňového původu. Dlouhodobý příjem může tlumit vlastní produkci imunoglobulinů.

2/ Vysoký obsah růstových faktorů TGF-beta:

Tento výrobek bude podporovat vaši vlastní i získanou imunitu i podporovat růst svalů, kromě toho bude mít i dobré růstové účinky. Růstové faktory TGF totiž urychlují hojení svalových mikrotraumat, což jsou drobné trhlinky ve svalech, které vznikají při svalové činnosti a společně s laktátem jsou hlavními zdroji bolesti ve svalech druhý den po zátěži.

3/ Vysoký obsah IGF:

Tento výrobek podpoří především regeneraci, rekonvalescenci a růst svalů. Pravděpodobně bude mít i dost vysoký obsah TGF-b, ale nemusí to být pravidlem.
 

Jaké jsou potřebné denní dávky kolostra?

Pro běžné preventivní účely na zvýšení imunity účinkuje již dávka čtvrt gramu kolostra s vysokým obsahem TGF-b. Pro ochranu při zvýšené zátěži (těžké tréninky, období infekcí) je vhodná dávka kolem 1-2 g denně, pokud zvýšíte na 5 g je to lepší. Funguje naprosto spolehlivě před běžnými „nemocemi z nachlazení“. Ta má již i příznivé účinky na růst svalové tkáně. Pro dosažení maximálního efektu svalového růstu se používá kolostrum s růstovými faktory IGF a TGF v dávce 10 až 20 g denně rozdělené do více menších dávek. Přírůstek potom může být i 2 kg čisté svaloviny za měsíc.
 

Kdy je vhodné kolostrum používat?

Záleží na tom, jaký typ kolostra máte k dispozici (viz výše). Typ pouze s vysokým obsahem IGF je vhodné používat v období extrémní tělesné nebo psychické zátěže, ale musí se nejpozději po třech měsících vysadit. Typ s vysokým obsahem TGF-b má dobré růstové účinky a může se teoreticky používat nejdéle, ale vysadit jej je vhodnější. Typ s absencí IGF a TGF a pouze s vysokým obsahem imunoglobulinů používejte v období hrozící nebo začínající infekce. Výrobek se bere nejlépe nalačno, lépe řečeno bez současné přítomnosti dalších bílkovin ve stravě. Imunoglobuliny, IGF a TGF jsou bílkoviny a v žaludku by se činností trávicích enzymů začaly štěpit a ztratily by účinnost. Proto jsou v kolostru i látky, které brání jejich rozštěpení (inhibitor trypsinu). Tyto látky by však také bránily trávení ostatních bílkovin ve stravě, což by se projevilo po několika hodinách značnými větry. V některých typech kolostra je však obsah inhibitoru trypsinu snížen nebo odstraněn. Kromě toho požívání kolostra v době hlavních jídel, kdy celkově v dalších dvou hodinách je silná produkce enzymů, asi není vhodné. Rovněž ke kolostru neberte trávicí enzymy (papain, bromelain, pankreatin, Wobenzym). Kombinovat se sacharidy a tuky jej můžete. Naprosto nejvhodnější dobou pro příjem je ráno ihned po probuzení na lačno a 30 – 90 minut před tréninkem (můžete i dvě dávky) a potom ihned po tréninku, kdy je rovněž vhodné zvládnout dvě dávky opět s pauzou kolem 30-60 minut. Příjem je také možný, ikdyž poněkud méně vhodný asi půl hodiny až hodinu před hlavními jídly (ale pauza od předchozího jídla by měla nejméně 3 hodiny), a před spaním pokud nepřijímáte proteiny. Může se přijímat i v noci, pokud vám to vyhovuje. Kolostrum se může používat se všemi běžnými doplňky stravy, nejlepší je kombinace (skutečně na lačno) s HMB, BCAA a MAC, případně jinými aminokyselinami nebo multivitamíny, v případě nemoci s běžnými léky proti nachlazení nebo antibiotiky. Může se společně kombinovat i s kreatin-pyruvátem (raději ne před tréninkem), s lecithinem nebo MCT olejem, se sacharidy. Současné používání zakázaných anabolických látek zesiluje účinky. Určitý problém může dělat typická pachuť prášku. Dá se částečně zakrýt přidáním nějakého aromatického ochucovadla před rozmixováním, případně rozmícháním do chuťově výrazného džusu. Při mixování doporučujeme el. mixér.

Kolostrum a kyselina chlorovodíková v žaludku
Žaludek produkuje kyselinu chlorovodíkovou, která je nutná pro trávení masa. Tato produkce je po narození velmi malá a zvyšuje se věkem. Typickou vlastností kyseliny chlorovodíkové je to, že dokáže rozkládat bílkoviny až na aminokyseliny a následně až na amoniak! To je potom základní problém využitelnosti kolostra u mládeže a dospělých osob. Totiž produkce kyseliny chlorovodíkové žaludkem může kolostrum zcela znehodnotit, protože biologicky aktivní peptidy rozloží na aminokyseliny, které ztratí vlastnosti kolostra. Zejména osoby se silnou produkcí kyseliny chlorovodíkové ("překyselení žaludku, pálení žáhy") mohou při trávení kolostrum znehodnotit.

Etické a legislativní hledisko:

Právě výrazné anabolické a regenerační účinky zejména růstových faktorů IGF mají důsledek, že u výrobků s kolostrem nesmělo být na obalu napsáno „vhodné pro sportovce“, ale musí se uvádět pouze „doplněk stravy“. Používání ale není prokazatelné dopingovými kontrolami. Pokud jste zastáncem „čistého“ sportu „o chlebu a vodě“, asi vás tento výrobek nebude zajímat (ale vaše výkony asi také nikoho). Kolostrum je však povoleno do stravy pro nesportující populaci, kde se běžně nabízí různými výrobci. Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 446/2004 Sb., příl. č. 4 zavedla používání kolostra, bez množstevního omezení, bez nutnosti zvláštního schvalování.


Zdravotní rizika?

Jako každá jiná potravina může u někoho způsobit alergickou reakci některá obsažená složka. Růstové faktory u mužů zvětšují prostatu. Růstové faktory snižují citlivost buněk na inzulín. Kromě toho je vhodné jej nejpozději po třech měsících na několik týdnů vysadit.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

https://www.megabolid.cz/45-odkazy/

https://www.kolostrum-rustove-faktory-anabolika.cz/

https://www.kolostrum-rustove-faktory-anabolika.cz/news/podavani-kolostra-u-sportovcu-a-nesportujici-populace/

https://www.kolostrum-rustove-faktory-anabolika.cz/news/jake-typy-vyrobku-z-kolostra-se-v-soucasne-dobe-vyskytuji-/

Anketa

Používáte kolostrum?

Kolostrum používám často (45)
94%

Nepoužívám (3)
6%

Celkový počet hlasů: 48

Diskusní téma: Kolostrum (colostrum)

Datum: 16.01.2018

Vložil: Martin Bartoň

Titulek: Účinky colostra

Zdravím ve spolek. Mám rád colostrum a zajímám se o jeho účinky na zdraví. Dovolil jsem si tak sepsat informace o složení a účincích této bezesporu úžasné látky do svého článku. Třeba to bude někomu z vás k užitku. Zájemci najdou článek tady: https://www.beznudle.cz/lex-cz-colostrum.html

Přidat nový příspěvek