Kloubní výživa v základních informacích

24.03.2013 19:09

Bolesti kloubů a šlach

Způsobují potíže nejen sportovcům, ale u starších osob nad 65 let se statisticky vyskytují u poloviny populace. Příčin bolestí může být mnoho, nejčastější je osteoartróza. Osteoartróza a jiné podobné poškození kloubů a šlach je způsobeno namáháním tkáně a její pomalou regenerací. Nejvíce užívanými látkami při těchto potížích jsou kolagenový (želatinový) hydrolyzát, chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, metylsulfonylmetan (MSM), diacerein, kyselina hyaluronová. Diacerein je zařazen mezi léčiva (nikoliv doplňky stravy), kyselina hyaluronová se aplikuje injekčně a její užívání ústy je poněkud sporné. Doplňky stravy na výživu kloubů a odstranění bolestí jsou nabízené různými firmami. Při jejich používání je dobré mít dostatek informací, aby přípravek byl používán s maximálním efektem, a rovněž tak znát vzájemné souvislosti s jinými preparáty.

 

Želatinový (kolagenní) hydrolyzát

Kolagen tvoří důležitou bílkovinnou složku šlachy a kloubu. Jeho struktura se nejvíce blíží stavbě tkáně kloubů a šlach a má schopnost stimulovat jejich obnovu. Novotvorba kolagenu je klíčovou podmínkou pro zabudování vápníku do tkáně. Pokud neprobíhá, vápník se nezabuduje. To nutné vědět při doplňování chybějícího vápníku i výživě kloubů. Absence novotvorby kolagenu při používání samotných tablet s vápníkem bývá potom důvodem k tvrzení o jejich neúčinnosti, zejména ve vyšším věku. Pro dosažení maximálního efektu výživy kloubu a šlachy nehraje roli celková dávka, ale častý příjem. Vazivová tkáň kloubů a šlach není vyživována krevními vlásečnicemi, ale pouhou difúzí (prolínáním) z okolní tkáně. Aby v okolní tkáni byl dostatek živin, je nutné doplňky stravy s hydrolyzátem kolagenu přijímat v malých dávkách a často, nejlépe každé 2 - 3 hodiny. Nejvhodnějším řešením je rozmíchat denní dávku (aby obsahovala asi 10 g želatinového hydrolyzátu), mít ji uloženou v ledničce a průběžně ji popíjet celý den, nebo obdobně užívat odpovídající množství hydrolyzátu kolagenu v tabletách nebo tobolkách.

 

Glukosamin sulfát

Je stavební látkou pro tvorbu vazivové tkáně. Spojuje kolagenová vlákna, stimuluje buňky k tvorbě nové tkáně, má antikatabolické účinky (zabraňuje rozpadu) ve vazivové tkáni. Má protizánětlivé účinky. Nástup účinků je poměrně pomalý (až po 2 - 4 týdnech), ale příznivý efekt i v případě vysazení ještě přetrvává až čtvrt roku. Přerušování příjmu však není nutné a ani vhodné, protože přerušovaný příjem odstraňuje spíše pouze bolest, kdežto trvalý nepřerušovaný příjem má vliv i na obnovu poškozené tkáně. Denní doporučované dávky jsou kolem alespoň 1500 – 1600 mg. Nežádoucí účinky při tomto dávkování nejsou běžné, při dlouhodobých vysokých dávkách může způsobit různé lehké alergické reakce (např. místní vyrážku), které po omezení dávek mizí. Závažné negativní účinky nebyly zjištěny.

 

Chondroitin sulfát

Je rovněž stavební látkou pro tvorbu vazivové tkáně. Má antikatabolické účinky, zabraňuje rozpadu kolagenu a zesiluje novotvorbu stavebních látek. Ve tkáni působí protizánětlivě. Chondroitin sulfát se vstřebává rychle, ale pouze v malém množství. Optimální denní dávka činí kolem 800 - 900 mg. Nežádoucí účinky nebyly prakticky zjištěny ani při vyšších dávkách a látka je považována za velmi bezpečnou. Nevstřebaný chondroitin se vylučuje močí a podle typu způsobuje její tmavou barvu. Vzhledem k omezenému vstřebávání je vhodnější místo jednorázového příjmu denní dávky ji rozdělit alespoň na 3 menší, přijímané nejlépe po jídle. Příjem po jídle je obecně vhodnější, na lačno často je špatně snášen.

 

Metylsulfonylmetan (MSM)

Není typickou látkou pro tvorbu vazivové tkáně. Obsahuje však velké množství síry, která je pro tvorbu tkáně nutná (sirné aminokyseliny). Zvyšuje imunitu a omezuje záněty. Snižuje viskozitu krve a zlepšuje její průtok vlásečnicemi a tím zlepšuje i přívod živin. Je nutno důrazně upozornit na nevhodnost kombinace MSM s léky s kyselinou acetylsalicylovou nebo nesteriodní antirevmatika, jako například s účinnými látkami diklofenak, ibuprofen, naproxen. Tyto léky jsou oblíbené právě pro tlumení bolestí kloubů. Jejich kombinace s MSM při opakovaném pravidelném podávání může způsobit poruchy krve a srdečně – cévního systému. Rovněž je nutná určitá opatrnost při používání léků a jiných doplňků sloužících k „ředění krve“, protože účinek může být zesílen až k nežádoucí samovolné krvácivosti z nosu a podobně. Zákon nenařizuje na výše uvedená rizika upozorňovat, což může být někdy zneužito tvrzením o možné kombinaci s léky. Velmi nevhodná kombinace je MSM + ALKOHOL! Způsobuje zvýšení tlaku, roztažení cév až zrudnutí pokožky, přetrvávající i několik hodin. Jinak je však MSM považován za látku velmi bezpečnou bez dalších rizik. Naopak jeho účinek na podporu prokrvení se může využít zejména pro podporu účinnosti dalších preparátů sloužících k prokrvení, jako je například arginin, niacin, gingko a podobně. V případě těchto kombinací je nutno začínat s malými dávkami, protože zejména v kombinaci s alkoholem může dojít ke značnému zvýšení tlaku a prokrvení. V praxi je tedy používání MSM vhodné zejména asi 30-60 minut před sportovním výkonem a ihned po něm pro podporu sportovního výkonu a následnou regeneraci s vynikajícími účinky. U starších osob je MSM vhodný jako prevence infarktu zejména ráno (krev je nejhustší) a v chladném období, kdy zejména při prochladnutí (čekání na hromadnou dopravu), a rovněž při stresových situacích (trénink, pracovní zátěž) se krev dále zahušťuje a riziko se zvyšuje. MSM se rovněž osvědčil na zvyšování potence, společně se zvýšeným příjmem tekutin, případně i sodíku.

 

Další vhodné podpůrné preparáty

Kromě výše uvedených výrobků se doporučuje lecitin v množství asi 1 – 3 navršené kávové lžičky denně (podpora stavby buněčných membrán), taurin v množství asi 1 – 2 kapsle denně (zdroj síry), methionin 1-2 kapsle denně (zdroj síry, podpora novotvorby bílkovin), lysin 1-2 kapsle denně (důležitá stavební látka kolagenu), arginin 1-2 kapsle denně (důležitá stavební látka kolagenu), DL-Phenylalanin 1 – 2 kapsle denně (tlumení bolesti), vitamín C (důležitý pro tvorbu kolagenu).

Velmi vhodným doplňkem kloubní výživy je vývar z vepřových nožiček a kůží (sulc). Je vhodné 3 x denně 1 - 2 velké lžíce, dlouhodobě.

 

Praktické použití doplňků stravy

Základem by měl vždy být želatinový hydrolyzát, obvykle jako nápoj nebo v tabletách. Jeho snášenlivost je nejlepší a kromě toho při srovnání ceny a účinku je nejspolehlivější. Část uživatelů nesnáší kombinace glukosaminu, chondroitinu a MSM společně a proto je vhodné je vyzkoušet nejprve jednotlivě. Jejich příjem a případně dalších léků je potom vhodné upravit podle výše uvedených doporučení. Vhodná kombinace je MSM ráno, Chondroitin po nejvydatnějším jídle během dne a Glukosamin kdykoliv po jiném hlavním jídle. Důležité je používat doplňky stravy na výživu kloubů hlavně v té době, když jsou postižené klouby v pohybu, živiny do nich lépe pronikají (tkáň je při stlačení a uvolnění nasává jako houba). V případě současné ztráty vápníku z kostí je vhodné jej doplňovat. Doplňky stravy na výživu kloubů je nutné používat preventivně již při zvýšené sportovní zátěži nebo nadváze, také v případě, že někdo z rodičů byl postižen artrózou, nejpozději ihned jakmile začnou i malé potíže s klouby. Pokud dojde k rozsáhlému poškození kloubů, nelze očekávat zázraky.

 

Zájemcům o tuto problematiku doporučujeme obsáhlý článek o kloubní výživě.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

 

Diskusní téma: Kloubní výživa v základních informacích

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek