Juka ve výživě sportovců a nesportujících

24.03.2013 14:21

Co je juka?

Rod Yucca (juka) patří do čeledi Agavaceae (agávovité), kam patří také známější agáve. Různé druhy juky se pěstují na zahrádkách nebo v interiéru v květináčích. Pro komerční použití pro výrobu doplňků stravy se pěstuje druh Yucca shidigera (syn. Yucca macrocarpa nebo Yucca mohavensis, angl. Mojave yucca).

 

Účinné látky

Rostlina je zajímavá tím, že obsahuje rostlinné saponiny, které na rozdíl od jiných nejsou pro člověka jedovaté. Saponiny mají tu vlastnost, že fungují jako takzvané tenzidy (dříve nazývané saponáty). Snižují povrchové napětí látek, zejména tuků, což je významné například ve styku s vodou. Z praxe každý ví, že mastnota se samotnou vodou nesmyje, ale s použitím saponátu se rozpouští a smývá dobře. Také dochází k lepšímu uvolnění i jiných nečistot.

Saponiny z juky přijaté ve stravě dokážou v organismu fungovat podobným způsobem, tedy ovlivňují povrchové napětí látek tukové povahy a celkově podporují odstraňování dalších látek v organismu nežádoucích, které se zde mohou tvořit či usazovat a které jsou v poslední fázi označované například jako ledvinové nebo žlučové kameny či písek, ateromy (ateroskleróza), a podobně.

Saponiny z juky jsou dvojího typu, a to vstřebatelné do krevního oběhu (terpenové) a nevstřebatelné do krevního oběhu (steranové). Saponiny vstřebatelné se tedy krevním řečištěm postupně dostávají do všech tělesných orgánů, saponiny nevstřebatelné působí pouze v trávicí soustavě (navenek se projevují mírně projímavými účinky). Vstřebatelné saponiny jsou omezené v množství, které se může vstřebat trávicí soustavou a pokud se používají vyšší dávky, pouze se zesiluje jejich mírně projímavý účinek.

 

Kde se dostavuje účinnost saponinů z juky?

 

Trávicí soustava

1/ Saponiny pomáhají tvořit ochranný povlak na střevní stěně. Čistící účinky na střevní stěnu napomáhají obnově přirozeného stavu povrchu trávicí soustavy.

2/ Mají prebiotické účinky, čili podporují obnovu příznivé střevní mikroflóry. Mohou se vhodně kombinovat s dalšími prebiotiky (FOS, GOS).

3/ Omezují zdržování nežádoucích látek ve střevě, působí příznivě při kolitidách a divertikulitidách.

4/ Omezují problémy při zácpách a plynatosti, bolestech a křečích v břiše pocházejících z potíží při trávení.

5/ Pomáhají při potížích se slinivkou a žlučníkem, zejména s čištěním jejich vývodů do tenkého střeva, a při žlučových kamenech.

 

Pohybová soustava

1/ Saponiny zmenšují záněty a otoky, pomáhají při artritidách. Tento účinek se vysvětluje tím, že záněty jsou způsobeny hlavně krystaly kyseliny močové nebo vápenatých solí. Jejich postupné odstranění ze tkáně je základem řešení problému. Saponiny také snižují obsah močoviny v krvi, což v důsledku snižuje tvorbu kyseliny močové.

 

Cholesterol

1/ Snižují zvýšenou hladinu cholesterolu těmito způsoby:

a/ Vazba saponinů na žluč, která nemůže být zpětně absorbována. Játra musí vyrobit novou žluč, a jako výchozí složka pro to slouží cholesterol obsažený v krvi. Tím se snižuje jeho hladina v krvi.

b/ Rozpouštění cholesterolu a ovlivnění jeho metabolismu tenzidovým principem.

c/ Tvorba nerozpustných komplexů s cholesterolem, které se vylučují z organismu.

 

Rakovina

1/ Působení proti některým typům rakovinných buněk. Je to odůvodněno tím, že rakovinné buňky potřebují více cholesterolu kvůli intenzivnímu množení (cholesterol je součástí buněčné stěny). Saponiny odnímají chlesterol rakovinným buňkám. Kromě toho speciálně u rakoviny tlustého střeva urychlují odstranění (nebo i brání vzniku) toxických látek v trávenině, které se ve střevě podílejí na vzniku rakoviny.

 

Antioxidační účinky

1/ Jsou považovány za přírodní antioxidant.

 

Obranyschopnost organismu

1/ Zvyšují imunitu jako biologicky aktivní rostlinné látky. Zvýšená imunita se podílí na tom, že sportovci nemají (zdánlivě) banální výpadky z tréninků v důsledku malých či velkých nachlazení, trénink je nekvalitní, protože „nejsou ve své kůži“ a podobně. Za rok to může dělat výpadek několika týdnů kvalitních tréninků.

2/ Pomáhají proti patogenním organismům. Mají specifické účinky, jejichž výsledkem je potlačování virů, baktérií, plísňových a kvasinkových infekcí, zejména souvisejících s původem v trávicí soustavě, ale i jinde. Doporučují se i jako podpůrný prostředek při vakcínách nebo v kombinaci s antibiotiky, a to i v případě problematických bakteriálních nákaz. Viz také bod 4.

 

Hormonální onemocnění

1/ Používají se jako podpůrný doplněk při diabetu II. typu. Neléčí diabetes, ale mohou pomáhat proti následkům diabetu (ucpávání cév, zvýšený cholesterol, hojení ran).

2/ Používají se jako podpůrný doplněk při Addisonově chorobě. Také se jim říká „přírodní kortizon“. Neléčí Addisonovu chorobu, ale výsledný efekt působení je podobný jako některým působením kortizonu na odstraňování bolesti, otoku a ztuhnutí kloubů.

 

Regenerace, tělesná a duševní výkonnost

1/ Zlepšují zdravotní stav pokožky a hojení ran. V podstatě i růst svalů po tréninku představuje hojení mikrotraumat svalové tkáně ze zátěže.

2/ Vážou na sebe amoniak v trávicí soustavě a v organismu. U sportovců to znamená urychlení regenerace, u duševně pracujících zlepšení podmínek pro činnost mozku.

3/ Zmírňují bolesti hlavy, zejména původu špatného prokrvení mozkové tkáně v důsledku ucpávání cév.

 

Detoxikace

1/ Podporují odvykání kuřáků a zlepšují dýchání.

2/ Juka nemá nepříznivé vedlejší účinky ani při dlouhodobém použití. Mohou však vzniknout určité přechodné potíže v důsledku uvolnění některých nežádoucích usazených látek, které mohou opět působit v organismu.

 

Podpora využití živin ze stravy

Saponiny z juky byly zkoumány také u více druhů zvířat. Zajímavé je, že příznivý efekt byl dosažen zejména u monogastrů (živočichů s jedním žaludkem), mezi něž patří i člověk. Příznivé účinky působí tím, že saponiny emulgují tuky obsažené ve stravě, čímž zlepšují přístup i ostatních trávicích enzymů k živinám a následně jejich lepší využití. Omezené vstřebávání některých živin vede organismus k nadměrnému příjmu celkového množství stravy, kdy se v důsledku zvýšeného příjmu lehce stravitelných složek (sacharidů) podporuje tvorba podkožního tuku. Naopak při příjmu juky se zvyšuje tvorba svalové hmoty.

 

Sportovci

Nedostatečné výše uvedené využití živin ze stravy je častým problémem sportovců, zejména mužů. Intenzita a počet jejich tréninků je vyšší, než výkonnost trávicí soustavy. Juku je výhodné přijímat zejména ke klasické stravě (maso, sýry). Juka také podporuje odstraňování laktátu ze svalů (laktát se podílí na bolesti svalů druhý den po zátěži), čímž urychluje regeneraci a umožňuje zkrácení doby mezi tréninky, nebo umožňuje zvýšit intenzitu a objem tréninku. V neposlední řadě regeneraci výrazně podporuje snižování obsahu močoviny v krvi, která zde u sportovců vzniká ve zvýšené míře jako důsledek opotřebení svalů při výkonu a také při zvýšeném příjmu bílkovin.

 

Extrakt nebo mletá bylina?

Některé firmy používají do výrobků mletou bylinu, některé firmy používají sušený extrakt z juky. Vzhledem k tomu, že lidský organismus neprodukuje trávicí enzym celulázu, která je schopná narušit buněčné stěny, většina zpracovatelů považuje za vhodnější používat pro výrobu doplňků stravy extrakt z juky, u něhož se předpokládá vyšší využitelnost.

 

Jak používat juku?

Vzhledem k výše uvedeným účinkům je vhodné začínat s dávkováním juky opatrně a postupně příjem zvyšovat. Je nutno počítat s tím, že mohou nastat přechodné zdravotní potíže, spavost či nespavost, tmavá moč, zvýšený cholesterol a podobně v důsledku uvolňování látek uložených v organismu. Pokud se dostaví nežádoucí účinky, je vhodné na několik dnů vysadit a vrátit se potom na nižší dávky, které nepůsobí potíže, a po nějaké době opět začít postupně zvyšovat dávky.

Celková délka příjmu závisí na tom, jakého jsou typu a jak dlouho vznikaly určité zdravotní potíže. Obecně platí, že nejpomaleji saponiny působí u starších osob ve vazivové tkáni (klouby), nejrychleji působí přímo v trávicí soustavě, pokud není nutné jejich vstřebávání do krevního oběhu. Je potřeba počítat s tím, že některé „zastaralé“ problémy se musí řešit víceměsíčním dlouhodobým příjmem, kdy se takovéto kůry vícekrát opakují.

Juka se může výhodně používat v kombinaci s tzv. čistícími čaji a podobně.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

Diskusní téma: Juka ve výživě sportovců a nesportujících

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek