Jídelníček sportovce, posilování, trénink ráno

23.03.2013 23:04

Správně se nemá posilovat hned ráno okamžitě po probuzení, ale mezi probuzením a tréninkem by měla být asi 30 minut pauza, aby se organismus stačil „probudit“.

 

Ihned po probuzení:

Berou se pouze nejnutnější doplňky, které je vhodné dostat do organismu ještě před zátěží. Tedy jsou to především speciální aminokyseliny vhodné před tréninkem (MAC, nebo lysin, taurin), stimulanty na zvýšení výkonu při tréninku (kofein, rhodiola, damiana, eleuterococcus, synefrin, a pod.), látky ovlivňující zátěžový metabolismus (ekdysteron). Pokud jich je celkově více, zapíjejí se postupně, celková jednorázová dávka je nejlepší 0,1 litru, nejvýše 0,2 litru. Případně se další množství bere po asi 5 – 10 minutách, aby tekutina protékala žaludkem bez zdržení.

 

Při tréninku:

Je vhodné přijímat nějakou tekutinu, aby se předcházelo zahuštění krve. Lze iontový nápoj nebo aminokyselinový nápoj řady AMG. Pokud je účelem tréninku hubnout, neměly by se při tréninku přijímat sacharidy. Ke konci tréninku lze BCAA, pokud se budou po tréninku přijímat sacharidy.

 

Ihned po tréninku:

Pokud je účelem spalovat tuk, tak se ještě asi 90 minut nepřijímají sacharidy. Lze vzít aminokyseliny řady MAC. Pokud je účelem co nejrychlejší regenerace a objemový trénink, tak se co nejdříve po skončení tréninku přijímají sacharidy, k nim lze aminokyseliny MAC a nebo BCAA.

 

První hodinu po tréninku (v podstatě snídaně):

Pokud je účelem hubnout, přijímají se bílkoviny, nejlépe proteinový nápoj, nebo nízkotučný sýr, vejce, listová zelenina.

Při objemovém tréninku se přijímají speciální nápoje (komplexní výživa, MRP, gainer) sacharidy s bílkovinami, u obtížně přibírajících jedinců se bere kolem 15 % bílkovin, 15 % kvalitních tuků (řepkový olej, MCT olej – opatrně, lecitin), asi 60 % sacharidů (je jedno, jestli cukrů nebo škrobů), tedy poměry živin 1:1:4. U osob s rizikem tloustnutí se poměr živin mění, omezují se sacharidy a tuky, na poměry 1 díl tuků, 2 díly bílkovin, 3 díly sacharidů. Uvedené poměry se řeší hotovým nápojem, nebo kombinací mléčných a vaječných výrobků, ovoce a pečiva.

 

Druhou až pátou hodinu po tréninku:

Podle časového rozvrhu do tohoto období obvykle spadne přesnídávka a oběd.

 

Při přesnídávce

je nižší výkonnost žaludku, proto se nemůže brát hodně bílkovin. Může se brát poněkud menší množství nápojů jako k snídani, nebo se jako klasická forma berou hlavně zakysané mléčné výrobky, pečivo, ovoce, zelenina. Přesnídávka nesmí být příliš velká, aby se neomezila chuť na oběd, lze ji také úplně vynechat. Nadměrná přesnídávka, která omezí příjem oběda je zásadní chyba.

 

Oběd

se v klasickém případě řeší polévkou nejlépe vývarového typu se zeleninou, maso s přílohou a zeleninou. Pokud je to technicky možné, tak se asi hodinovou pauzou odděluje maso od přílohy, aby se ulehčilo trávení masa v žaludku.

 

Svačina:

Je obdobná jako přesnídávka. Obtížně přibírající jedinci přijímají více sacharidů, při riziku tloustnutí spíše zelenina. Svačina je obvykle dobou, kdy se přijímá poslední dávka doplňků, které mají stimulační účinek a mají se brát nejpozději 6 – 8 hodin před spaním.

 

Večeře:

Podobná jako oběd.

 

Druhá večeře:

Obvykle krátce před spaním. U osob obtížně přibírajících, nebo při pocitu většího vyčerpání z tréninku se přijímají spíše sacharidy (ovoce, rýže, těstoviny). Při riziku tloustnutí a pocitu dobré regenerace lze přijímat tzv. noční proteiny jako speciální nápoje, nebo mléčné výrobky a zelenina.

 

V noci:

Noční příjem živin není nutný, je však výhodný. Nejvhodnější je příjem aminokyselin nebo proteinových hydrolyzátů v tabletách nebo kapslích, zejména řada MAC.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

Diskusní téma: Jídelníček sportovce, posilování, trénink ráno

Datum: 04.10.2015

Vložil: Libor

Titulek: Sacharidy druha vecere

Co to je za blbost.. Pred spanim si dat jako posledni sacharidy.. Testosteron a rustovej hormon v hajzlu, nicim si o dost potencialni rust svalu :D

Datum: 25.09.2013

Vložil: Radovan

Titulek: MAC

Dobrý den, zmiňujete na několika místech výrobky řady MAC. Nedaří se mi však najít informace, co tato zkratka znamená a o jaké suplementy se jedná.
Děkuji
Radovan

Přidat nový příspěvek