Jak si vybrat proteinový nápoj?

19.04.2013 21:25

Proteiny, proteinové nápoje, sportovní a fitness výživa, výběr proteinu

Záleží na tom, pro koho je nápoj určen. Nerozhoduje sportovní odvětví, ale spíše záleží na zmlsanosti, což je problém mládeže zvyklé na fast food, a potom se rozhoduje podle toho, jestli dotyčný sportovec má problémy s tloustnutím nebo spíše obtížně přibírá svalovou hmotu.

Proteiny pro děti, mládež a začínající konzumenty proteinů

1/ Pro děti a mládež vybírejte spíše proteinové nápoje, které nemají extrémně vysoký obsah bílkovin, ideálně tak kolem 50 – 70 % bílkovin. Vysokoproteinové nápoje jsou totiž méně chutné, podobně jako extrémně libové vařené maso také nenadchne. Kromě toho děti a mládež mají rychlý metabolismus, takže určitý podíl sacharidů je energeticky výhodný, a zlepšuje chuť.

Pokud z různých důvodů chcete koupit vysokoproteinový nápoj, tak v případě potřeby do něj klidně přidejte na 2 - 3 lžíce prášku 1 lžíci cukru, glukózy nebo maltodextrinu, 1 lžíci rostlinného (řepkového) oleje a 1 lžičku MCT oleje (lze vynechat). Zejména rostlinný olej má ochranné účinky na proteiny, aby nedošlo k jejich spálení v metabolismu.

Další možností, jak si zvyknout na specifickou chuť proteinových nápojů, je míchat je do mléka, které jejich chuť zlepšují. Ale pozor, dávkování prášku volte jenom poloviční, než je v návodu uvedeno dávkování do vody. Pokud máte problémy s tloustnutím, volte odtučněné mléko, při potížích s přibíráním můžete použít i plnotučné mléko. Ještě v 70. létech se běžně do proteinových nápojů přidávala smetana.

 

Proteiny pro nabírání svalové hmoty, objemový protein

2/ Pokud chcete přibírat svalovou hmotu a máte s tím potíže, protože máte rychlý metabolismus, volte stejný postup jako v bodu 1, ideálně přídavek oleje a cukru.

 

Proteiny pro zhubnutí, proteiny pro spalování tuku, proteiny pro rýsovací trénink

3/ Pokud máte tendenci přibírat tuk i když se nadýchnete čerstvého vzduchu u otevřeného okna, volte nějaký vysokoproteinový nápoj (kolem 80 % bílkovin i víc, to už nehraje roli). Také je dobré proteinovým nápojem nahradit večeři, tím podpoříte pálení tuku.

 

Výběr proteinů z hlediska chuti

Ačkoliv velká balení bývají trochu levnější, je lepší vzít raději pro první odběr nejmenší balení, pokud s výrobkem nemáte zkušenosti a také nevíte, jestli bude chutnat. Kromě toho střídání příchutí je lepší. Výhodné je koupit proteinový nápoj s vanilkovou příchutí, ta je neutrální, a můžete si ji zpestřit přidáním kakaa, banánu, ovoce, džemu a podobně.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák. Sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace.

Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

https://www.megabolid.cz/45-odkazy/

https://www.nutri-exact.cz/258-proteiny-ve-sportovni-a-fitness-vyzive/

https://www.protein-bilkoviny.cz/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/toxicita-jedovatost-proteinu/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/jak-si-vybrat-proteinovy-napoj/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/vyznam-proteinu-se-zpomalenym-vstrebavanim-/

https://www.protein-bilkoviny.cz/news/proteiny/

Otázky a odpovědi: Jak si vybrat proteinový nápoj?

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Diskusní téma: Jak si vybrat proteinový nápoj?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek