Hydrolyzát kolagenu nebo glukosamin pro kloubní výživu?

25.03.2013 11:18

V reklamách se pro kloubní výživu lze nejčastěji setkat s glukosaminem. V poslední době proběhla multicentrická, randomizovaná, dvojitě zaslepená studie na souboru 100 mužů a žen starších 40 let s artrózou kolenního kloubu, která sledovala 13 týdnů podávání hydrolyzovaného kolagenu v dávce 10 g denně a nebo glukosaminsulfát v dávce 1,5 g denně, což jsou obvyklé dávky doporučované jako účinné (viz také jiné články o kloubní výživě zde na webu). Výsledky prokázaly signifikantně lepší výsledky (omezení bolesti, zlepšení pohyblivosti) v případě užívání hydrolyzátu kolagenu proti používání glukosaminsulfátu.

Podobné dobré výsledky s použitím hydrolyzátu kolagenu daly i jiné studie v posledních pěti letech.

Pokud tedy pro kloubní výživu chcete z jakýchkoliv důvodů používat pouze jeden výrobek, je hydrolyzát kolagenu první volbou. Ovšem platí, že vzájemná kombinace obou složek je lepší, protože pojivová tkáň pro svoji stavbu potřebuje obě složky (viz podrobné vysvětlení v jiných článcích).

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

 

Diskusní téma: Hydrolyzát kolagenu nebo glukosamin pro kloubní výživu?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek