Garcinia cambogia a HCA, hubnutí, redukční dieta, regenerace

22.03.2013 17:17

Garcinia cambogia (garcinie kambodžská) a její nejvíce známá účinná látka kyselina hydroxycitronová (HCA, hydroxycitric acid) se již delší dobu používají v redukčních dietách. V reklamách se však poněkud mylně uvádějí její účinky.

 

Zpracovaná část rostliny:

Pro získávání účinných látek se používají plody, které v čerstvém stavu připomínají zelené olivy, ovšem velikosti spíše švestek. V sušeném stavu jsou černohnědé, s typickou chutí.

 

Obsažené látky a použití:

Hlavní obsaženou látkou je kyselina hydroxycitronová, která se kvůli stabilitě upravuje do formy vápenatých, draselných nebo sodných solí. Kyselina hydroxycitronová inhibuje, neboli brzdí tvorbu mastných kyselin, které tvoří tuk. Co je významné, zpomaluje také tvorbu lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL, neboli poněkud nevhodně označené „špatný cholesterol), které se vážou na cholesterol. Tento proces omezení tvorby mastných kyselin funguje tak, že se snižuje tvorba výchozí látky pro jejich tvorbu, což je acetylkoenzym A. Toto snížení tvorby je dáno tím, že kyselina hydroxycitronová brzdí enzym ATP-citrátlyázu, která je nutná právě pro vznik acetylkoenzymu A. Tím vzniká méně tuků a tvoří se více glykogenu v játrech a ve svalech. To způsobuje zvýšení pocitu nasycenosti v mozku a snížení chuti k jídlu. U sportovců a těžce pracujících se tím urychluje obnova glykogenu ve svalech. Glykogen je nejdůležitější energetická zásobní látka ve svalech, tzv. svalový škrob.

Podávání kyseliny hydroxycitronové vede ke zvýšení tvorby serotoninu. Serotonin je nazývaný „hormon dobré nálady“, působí proti depresím a má výrazné anabolické účinky.

Extrakt z plodů garcinie obsahuje další účinné látky, zejména flavonoidy a benzofenony. Flavonoidy omezují tvorbu cholesterolu, čímž vhodně podporují účinek kyseliny hydroxycitronové. Benzofenony mají antioxidační vlastnosti, zejména v oblasti ochrany tuků a bílkovin před jejich peroxidací. Mají také příznivé působení při žaludečních vředech a překyselení žaludku.

 

Dávkování

Základní účinné dávkování odpovídá nejméně 2 x denně 250 mg kyseliny hydroxycitronové, legislativa povoluje přepočtené množství až 2000 mg denně. V praxi se dávkuje ještě více. Bere se zejména po jídle, v případě větších dávek je nejlepší rozdělit pravidelně během dne.

 

Pro jaké účely je tedy garcinia nejvhodnější?

1/ Redukční diety

2/ Zvýšený cholesterol

3/ Podpora regenerace sportovců (obnovení svalového glykogenu, anabolizace pomocí serotoninu)

4/ Antidepresivum

5/ Překyselení žaludku („pálení žáhy“), žaludeční vředy

6/ Antioxidant

 

Omezení

Garcinia není vhodná během těhotenství, kojení, u dětí do 15 let, pro diabetiky a nemocné s Alzheimerovou chorobou.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

https://www.nutri-exact.cz/254-sacharidove-a-iontove-napoje/

Diskusní téma: Garcinia cambogia a HCA, hubnutí, redukční dieta, regenerace

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek