Diabetes, sportovní výživa a trénink

21.03.2013 21:00

Diabetes je porucha metabolismu cukrů, kdy slinivka málo nebo vůbec netvoří hormon inzulín, nebo organismus má sníženou citlivost orgánů na tento inzulín, nebo je zhoršena utilizace sacharidů nedostatkem potřebných živin. Diabetes může být vrozený, nebo se vyvíjí nevhodnou stravou nebo životním stylem, včetně stresu.
Diabetes z nevhodné stravy lze částečně upravit jídelníčkem, zejména snížením množství sacharidů, v první řadě jednoduchých. Dále je vhodné zařadit do stravy zdroje vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, které se podílejí na utilizaci sacharidů, tedy vitamíny sk. B, draslík, fosfor, zinek, chróm. Z přírodních zdrojů je vhodná zelenina. Proti stresu lze využít třezalku, extrakt ze šafránu nebo oregana. V doplňcích sportovní stravy – nápojích, je nutno vyřazovat ty, které mají zvýšený obsah jednoduchých sacharidů, eventuálně je započítat do denní dávky v rámci jídelníčku. Diabetik by výrobky s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů, kam patří i gainery a MRP (meal replacement powder) brát neměl. Kreatin brát může, ale musí dbát na zvýšený příjem tekutin. Čistý kreatin sacharidy "v ukrutném množství" (domněnka některých uživatelů) rozhodně neobsahuje, nejsou tam vůbec. Nedoporučuji kreatin-etylester, ten je pro diabetiky vyloženě nevhodný, vyrábí se reakcí kreatinu s čistým alkoholem, podobně jako kdybyste kreatin-monohydrát zapíjeli vodkou. Likvidace zbytků alkoholu (etylesteru) v organismu diabetikům dělá biochemické potíže (zvyšování ketolátek v krvi). Vysokoproteinové výrobky lze brát, je nutno při tom započítat obsah sacharidů podle zásad diabetické diety. Celková dávka bílkovin by rozhodně neměla překročit 1,6 g na 1 kg těl. hmotnosti.

U diabetika je nutno počítat s potížemi při nabírání svalové hmoty, protože u nich je v krvi zvýšené množství ketolátek (v důsledku zhoršené metabolizace sacharidů a tuků), které blokují anabolizaci. Dochází ke glykaci proteinů, která také zhoršuje růst svalů. Nedostatek inzulínu omezuje tvorbu proteoglykanů jako složky pojivové tkáně ve šlachách, které limitují svalový rozvoj. Kromě toho inzulín je multifunkční anabolický hormon a jeho nedostatek omezuje svalový růst.

Pokud někdo při diabetu posiluje, aby mu rostly svaly, měl by používat kolem 12 opakování v sérii. Při tom ještě rostou svaly, pálí se sacharidy a je menší riziko zranění v důsledku méně kvalitního pojiva ve šlachách. Pokud posiluje pouze z hlediska zdravotního na snížení projevů diabetu, měl by zvolit takový počet opakování, kdy vynaloží z hlediska fyzikálního nejvyšší nazvedanou tonáž. Příklad: Když zvedne v sérii 100 kg činku 3 x, tonáž dělá 300 kg. Když zvedne v sérii 50 kg činku 30 x, tonáž dělá 1500 kg. Tedy spálí 5x více sacharidů, a o to při diabetu jde.

Diabetici by měli soustavně denně přijímat výrobky s obsahem hydrolyzátu kolagenu. Kromě toho by trvale měli jako denní doplněk brát 3 x 1 tobolku Glukosamin, 1 - 3 x denně 1 tobolku Chondroitin, což jsou složky podporující tvorbu proteoglykanů. Je vhodné brát i MSM 1 - 3 x denně 1 tobolku (v tom případě vynechat alkohol).

Zajištění vysokého příjmu bílkovin značnou konzumací proteinových nápojů pouze s obsahem syrovátkového proteinu pro diabetiky není vhodným řešením (ostatně ani pro ostatní sportovce).

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

Diskusní téma: Diabetes, sportovní výživa a trénink

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek