Cukrem slazené nápoje a ledvinové kameny

31.05.2013 12:37

Úvod do problematiky hustoty moči, prevence ledvinových kamenů

Cukrem slazené nápoje jsou v případě častějšího příjmu v povědomí obyvatelstva považovány za riziko především z hlediska obezity, diabetu a kazivosti zubů. Na druhou stranu obecně zvýšený příjem tekutin je doporučován pro ředění moči jako prevence ledvinových kamenů. Z tohoto pohledu se zdá být velké části populace nejpříjemnější pití cukrem slazených limonád.

 

Nová zjištění o vztahu cukrem slazených limonád a riziku ledvinových kamenů

V Bostonu proběhla dlouhodobá osmiletá studie, při níž bylo na třech klinických pracovištích sledováno více než 194 tisíc osob, které v určitých intervalech odpovídaly v dotazníku o způsobu života, stravování, zdravotním stavu a podobně, a následně byly tyto údaje zpracovány. Ve studii publikované 15. května 2013 v časopisu Clinical Journal of the American Society of Nephrology byly uvedeny výsledky tohoto dlouhodobého sledování. Vědci zjistili, že vyšší spotřeba cukrem slazených limonád (různé typy, včetně colových nápojů) byla spojena s vyšším výskytem tvorby ledvinových kamenů. Ten, kdo pil denně jednu a více porcí cukrem slazené limonády, měl o 23 % vyšší riziko výskytu ledvinových kamenů proti tomu, kdo pil cukrem slazenou limonádu nejvýše 1 x týdně.

V případě pití kávy, čaje, piva, vína a pomerančového džusu bylo zjištěno, že riziko ledvinových kamenů je nízké.

Pokud se tedy doporučují nápoje pro ředění moči jako prevence vzniku ledvinových kamenů, neměly by být slazeny cukrem.

 

Komentář ke studii o riziku tvorby ledvinových kamenů z pohledu problematiky výživy osob se zvýšenou tělesnou zátěží

V případě sportovců, i rekreačních, a osob pracujících v horkém prostředí, nebo vykonávajících práci se zvýšeným pocením je situace ještě horší. Při tělesné zátěži dochází k zahuštění krve a následně i moči nejen pocením, ale také tvorbou odpadních dusíkatých látek vznikajících svalovou prací. Zahuštění moči může následně stoupnout až na tvorbu krystalků v moči. Sportovec je tedy potenciálně tímto zvýšeným zahuštěním krve více ohrožen než nesportující. Pokud tedy sportovec, i rekreační, řeší „pitný režim“ opakovaným častým příjmem klasických cukrem slazených limonád nebo Coca Coly a podobně, je riziko tvorby ledvinových kamenů ještě vyšší než u nesportující populace.

 

Nápoje určené pro sportovní výživu a riziko ledvinových kamenů

Nápoje určené k příjmu před a při sportovním výkonu

Obdobná situace jako u cukrem slazených limonád platí pro iontové nápoje. U levných iontových nápojů se jako hlavní energetická složka používá sacharóza (řepný cukr), a v podstatě jsou velmi podobné limonádám slazeným cukrem, základem je voda, cukr, kyselina citronová, aroma, což je stejné jako u limonád. Liší se pouze přídavkem solí doplňujících minerální látky (ionty). Tyto minerální látky mohou paradoxně za určitých okolností situaci ještě zhoršovat (zahušťovat moč).

Nápoje určené především k regeneraci první dvě hodiny po skončení tělesné zátěže

Problematickým produktem jsou některé typy „gainerů“, tedy nápoje nahrazující výživu se zvýšeným obsahem sacharidů. Jsou oblíbené zejména v silových sportech, ale poměrně běžně se používají i v jiných sportech pro úhradu živin zejména v prvních dvou hodinách po skončení sportovního výkonu. Někteří výrobci používají jako složku gainerů právě cukr, v podstatě v dávkování přibližně odpovídajícím jako v cukrem slazených limonádách. Tento cukr zde zajišťuje sladkou chuť a také částečně pokrývá bilanci sacharidů v produktu. Protože gainery obvykle přijímají sportovci „hard core“, tedy náročněji trénující, je u nich předpoklad, že se budou více potit a nebo že se jim ve svalech bude tvořit více dusíkatých odpadních látek (nebo obojí dohromady, podle typu tréninku). Tedy i následně na konci zátěže bude jejich krev a potom i moč více zahuštěná a následný příjem gaineru s obsahem cukru může ještě více zvyšovat riziko tvorby ledvinových kamenů.

Při výběru gainerů nebo iontových nápojů je tedy lepší vybírat takové, které ve „Složení“ nemají uvedou sacharózu (nebo skrytou pod jiným označením, řepný nebo třtinový cukr, sucrose a podobně.)

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

Otázky a odpovědi: Cukrem slazené nápoje a ledvinové kameny

Nebyly nalezeny žádné otázky.