Cholin ve výživě

22.03.2013 19:02

Vitamín nebo vitagen?

 

Cholin je látka, která byla dříve řazena mezi vitamíny skupiny B, nyní je považován za vitageny (stavební a energetické látky). V současné době cholin za vitamín není považován, přestože se zapojuje do biochemických reakcí, ale zejména u organismů s rychlejším metabolismem (což jsou kromě dětí  i sportovci) je řazen mezi velmi důležité látky. Literatura udává, že organismus jej nedokáže syntetizovat, a nebo jej vyrábí v nedostatečné míře, zejména pokud chybí ve stravě aminokyselina methionin. Proto například v tabulkách stanovujících povinný obsah živin v krmivech hospodářských zvířat (mají rychlý metabolismus) je obsah cholinu uváděn jako jedna z limitovaných povinných složek.

 

Význam

 

   Cholin je důležitý pro nervovou a duševní činnost (zvyšování hladiny acetylcholinu), zlepšování studijních výsledků, myšlení a celkové chování. Udává se také jeho působení proti takzvaným stařeckým skvrnám na kůži a je často doporučován i do výrobků proti příznakům stárnutí. Cholin velmi příznivě ovlivňuje celkovou činnost jater a má na játra ochranné účinky, používá se i ve výrobcích podporujících regeneraci jater. To by mělo zajímat sportovce, kteří berou anabolické steroidy (ve fitcentrech se to prodává jako takzvané „speciální aminokyselinové programy na růst svalů“, takže uživatelé to někdy ani nevědí). Některé steroidy játra silně poškozují, zejména ty, které se berou ústy. Pokud vám v takzvaných jaterních testech (rozbor kapky krve) zjistí vyšší hladiny ALT a AST, tak to znamená, že v krvi máte více těchto enzymů, které se do krve dostaly z rozpadajících se jaterních buněk. Cholin snižuje hladinu tuku v játrech, působí proti tukové degeneraci jater (steatóza) a celkově příznivě ovlivňuje metabolismus tuků. Proto je cholin často používán do výrobků pro redukční diety nebo pro podporu spalování tuku. Cholin pomáhá spalovat alkohol, aktivuje jaterní peroxisomy, které odbourávají alkohol. Cholin je nutný pro přenos nervových vzruchů na nervosvalové ploténce, tím je nutný pro činnost svalů, jak silovou, tak vytrvalostní. Jenom pro zajímavost, cholin je nutný pro tvorbu výboje u elektrických úhořů nebo parejnoků, na principu porušení metabolismu cholinu působí nervové jedy, jako je kurare, některé žabí a hadí jedy. A co je velmi důležité, také do těchto jedů patří solanin, neboli jed z brambor (přesněji lilkovitých rostlin). Je to inhibitor cholinesterázy, což je enzym, který právě reguluje správné zapnutí a vypnutí přenosu vzruchů do svalu (no, to bylo hodně laicky vysvětleno). Proto mohou velké dávky brambor, zejména zelených nebo klíčících i zabít. A také snižují sportovní výkonnost, proto by se brambory neměly jíst posledních 30 hodin před výkonem, nebo alespoň ne ve větších porcích (a navíc se po nich tloustne :-). A na konec něco pro pobavení, jeden „známý odborník na sportovní výživu“ a také současně osoba inklinující k vegetariánství se jednou dobře přiotrávil solaninem, když zkonzumoval syrové lilky. Byl to asi trest boží za to, že se snažil z vrhačů udělat vegetariány.

 

Nedostatek a nadbytek cholinu

 

   Nedostatek cholinu hrozí u osob se zvýšeným metabolismem (děti, sportovci), při rafinované stravě, při konzumaci alkoholu. Doporučuje se také u starších osob proti problémům stárnutí, a osobám držícím redukční dietu nebo při zvýšeném cholesterolu. Denní potřeba čistého cholinu u nesportujících osob se odhaduje na 600 mg, u sportovců a mládeže může být ještě vyšší, prakticky každá tréninková jednotka představuje potřebu navíc podobnou jako odpovídající denní dávka. Cholin se v různých testech používal v dávkování kolem 10 g denně bez potíží, ale pro běžnou potřebu stačí 2 – 3 tobolky denně. Při extrémním dávkování cholin způsobuje zvýšený tělesný zápach, který je známý každému, kdo otevřel dózičku s kapslemi nebo tabletami s cholinem.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

Diskusní téma: Cholin ve výživě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek