Černohlávek obecný Prunella vulgaris pro zdraví sportovců i nesportujících

21.03.2013 11:53

Černohlávek obecný Prunella vulgaris

Je to běžná poléhavá bylina vyskytující se hlavně na loukách. V posledních létech mu byla věnována zvýšená pozornost ve výzkumu.

V tradiční evropské i čínské medicíně  se používá na léčení ran a vředů, protože má svíravé (adstringentní) účinky, zastavuje krvácení.

Používá se i na hnisavá poškození kůže, opary, záněty trávicí soustavy včetně ústní dutiny a anginy.

Omezuje bolestivost a spasmolytické křeče.

Snižuje krevní tlak.

Má antiseptické účinky, působí antibakteriálně na Pseudomonas sp., Bacillus typhi, Mycobacterium tuberculosi, Escherichia coli.

Působí proti virům a nádorům, aktivuje buněčnou apoptózu. Brzdí aktivitu viru Herpes simplex. Částečně zpomaluje množení viru HIV.

Má imunomodulační imunitu, moduluje významné faktory imunitního systému, včetně působení proti laboratorně navozenému plicnímu adenokarcinomu u myší.

Snižuje hladinu cukru v krvi tím, že zvyšuje citlivost buněk na inzulín, aniž by se zvyšovala jeho sekrece. To je významné jak pro lehčí diabetiky, tak pro sportovce. Pro diabetiky to znamená, že při menší tvorbě inzulínu buňky lépe využívají cukr. U sportovců to znamená silnější anabolizaci a regeneraci a utilizaci sacharidů, zejména ve spojení s podáním BCAA.

Působí antimutagenně, tedy omezuje vliv fyzikálních a chemických vlivů způsobujících nežádoucí mutaci buněk způsobující rakovinu.

Má fotoprotektivní účinek, tedy je vhodná pro sportovce a osoby pracující venku, ohrožené zvýšeným slunečním zářením, včetně používání solárií.

Dávkování:

Dávkuje se tak, že se 3 x denně přelije polévková lžíce drogy (sušená nebo čerstvá nať) horkou vodou a nechá nejméně 15 minut vyluhovat. Pije se nejlépe nalačno nebo se používá jako kloktadlo nebo zevně.

Bylina není dostatečně prozkoumána u těhotných, při kojení a u malých dětí, proto ji nelze odpovědně pro ně doporučit.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

Diskusní téma: Černohlávek obecný Prunella vulgaris pro zdraví sportovců i nesportujících

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek