Beta-karoten a opalování

21.03.2013 09:26

Beta karoten tvoří jednu z nejčastěji používaných přírodních složek sloužících k ochraně pokožky při opalování proti škodlivým účinkům slunečního záření. Dokáže „zhášet volné radikály“ vznikající z rizikové složky ultrafialového záření. Tím zabraňuje poškozování a znehodnocování buněk. V praxi to tedy znamená, že beta-karoten představuje jednu z nejvhodnějších látek při zvýšeném vystavení pokožky slunečnímu záření. Protože pokožka je tvořena více vrstvami, při použití kosmetických preparátů je chráněna pouze horní vrstva pokožky, na kterou je přípravek s beta-karotenem nanesen a do hlubších vrstev podkoží se nedostane. Pokud se používá beta-karoten ve formě tablet jako doplněk stravy, ukládá se v podkoží a chrání i ty vrstvy podkoží (epiderm), kam se opalovacími krémy nedostane.
Požívání preparátů s beta-karotenem se nejvíce v posledních létech doporučuje jako prevence rakoviny kůže z nadměrných účinků slunečního záření, zejména v oblastech poškození ozónové vrstvy, nebo u osob, které náhle vystaví pokožku neobvykle vysokým dávkám záření při opalování.
Karoteny jsou doporučovány celkově i jako prevence projevů „předčasného stárnutí“ nejen pokožky, ale i vnitřních orgánů a tzv. stařeckých skvrn na kůži. Kromě toho zvyšují celkovou imunitu organismu a snižují poškození jater. V běžné stravě je karotenů nedostatek.
Nejvhodnější postup používání karotenu před dovolenou je takový, že by se měl používat alespoň měsíc před dovolenou v denní dávce 10-15 mg, případně i v průběhu dovolené. U osob s celoročním zvýšeným pobytem na slunci je vhodný dlouhodobý denní příjem v dávce asi 5 mg. Beta-karoten se váže v podkoží na uložený podkožní tuk a jeho zásoba v podkoží se i po zastavení příjmu snižuje poměrně pomalu.
Příjmem beta-karotenu nelze nahradit použití ochranných krémů s UV-filtrem, tvoří však jejich velmi vhodný doplněk.

V praxi je také používán postup příjmu extrémně vysokých dávek karotenoidů, obvykle kolem 50 – 200 mg čistého karotenu denně. Část se již nevstřebá a barví stolici do oranžova. Vstřebaný karoten barví podkoží do oranžové barvy, což se brzy projeví zejména u osob s nízkou vrstvou podkožního tuku, nebo na částech těla, kde je tuku málo, například na dlaních, zejména po jejich namočení do vody. V souvislosti s tímto postupem je nutno upozornit na jedno riziko. Extrémně vysoké dávky některých antioxidantů, což platí i pro karoten, mohou způsobit přeměnu antioxidantu na superoxidant. Tedy může dojít k opačnému působení, místo toho, aby chránil proti oxidačním procesům je může ještě zesílit. Jedno z prokázaných rizik u vysokých dávek beta-karotenu je to, že u kuřáků mohou způsobovat rakovinu plic, proto je při podávání karotenoidů omezena jejich denní dávka legislativou.

Pro snížení rizika přeměny vysokých dávek jednoho antioxidantu na superoxidant se doporučuje používat současně další antioxidanty.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít písemné schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

https://www.megabolid.cz/31-barveni-ryb-karotenoidy/

https://www.megabolid.cz/11-poznamky-k-astaxanthinu-a-karotenoidum/

 

 

Diskusní téma: Beta-karoten a opalování

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek