Best Whey a Max Whey – to nejlepší ze syrovátkových proteinů

11.11.2013 17:19

Syrovátkové proteiny doplněné aminokyselinami

Syrovátkový proteinový nápoj Best Whey SuperProtein 91 je vyroben na bázi syrovátkového proteinového izolátu (WPI), obsahuje v sušině 91 % bílkovin. Syrovátkový proteinový nápoj Max Whey SuperProtein 81 je vyroben na bázi syrovátkového proteinového koncentrátu (WPC) a v sušině obsahuje 81 % bílkovin.

Syrovátkové proteiny jsou velmi oblíbené jako zdroj bílkovin. Mají jednu zásadní nevýhodu – od každého výrobce mají jiné zastoupení aminokyselin, protože každý výrobce používá poněkud odlišnou technologii, která má hlavní vliv na konečné složení produktu a zastoupení aminokyselin.

Abychom odstranili tento nedostatek, doplnili jsme v konkrétním syrovátkovém proteinu chybějící aminokyseliny tak, aby zastoupení aminokyselin co nejvíce odpovídalo aminokyselinám obsaženým v lidském kosterním svalu. Výsledek je velmi zajímavý:

Obsah významných aminokyselin (esenciální, poloesenciální a asistující) je přes 58 g v proteinu, v lidském svalu jich je 54,83 g v proteinu. Tedy již tento parametr je významně lepší.

Ovšem mnohem zajímavější je další ukazatel, a to základní charakteristika nejdůležitějších skupin limitujících aminokyselin v procentech zastoupení v porovnání s kosterním svalem člověka. Tyto aminokyseliny dosahují zastoupení nejméně 123 % v porovnání se svalem člověka. V praxi je tedy schopnost tohoto proteinu o 23 % lepší doplnit aminokyseliny, než kdyby se teoreticky konzumovalo lidské maso.

Uvedené parametry zastoupení aminokyselin jsou shodné pro oba typy proteinových nápojů, liší se pouze celkovým obsahem bílkovin.

Syrovátkový proteinový nápoj Best Whey SuperProtein 91 bude tedy vyhovovat tomu, kdo hledá nejvyšší obsah bílkovin s minimem laktózy a zbytkového mléčného tuku.

Proteinový nápoj Max Whey SuperProtein 81 bude spíše pro ty, kteří hledají cenově přijatelnější variantu syrovátkového proteinového nápoje.