Aminokyseliny uvolňující růstové hormony

21.03.2013 08:50

Dotazy na tento doplněk jsou (nebo spíš bývaly) poměrně časté. Jaká je historie těchto výrobků?

 Na konci 80. let 20. století se začaly objevovat (komerční) články, informující o tom, že určité směsi aminokyselin podporují tvorbu růstového hormonu. Výsledkem bylo to, že prakticky každý výrobce sportovní výživy začal nabízet nějaké takové směsi v kapslích, tabletách nebo prášku a podobně. Jenže jejich uživatelé postupně začali zjišťovat, že ten růstový hormon se asi nějak netvoří a že je to všechno podivné. Při vysokých dávkách dokonce někteří uživatelé měli zdravotní problémy. Jak to tedy bylo?

 

   Při zkoušení jedné aminokyselinové směsi se zjistilo, že po jejím podání se skutečně zvýšila tvorba růstového hormonu. Jenže tam byla jedná drobná chybička. Bylo to pouze v jednom případě, u jedné starší ženy, která měla metabolickou poruchu a pořádně se neví, co bylo důvodem k těmto změnám. Takže test rozhodně neměl splněny podmínky, které se pro podobné zkoušky požadují:

1/ Double blind. Dvojité zaslepení, tedy osoba, která přípravek konzumuje, ani osoba, která jí jej podává, neví, zda se jedná o skutečnou testovanou látku nebo její nefunkční náhražku (placebo).

2/ Randomizace. Test má být prováděn na dostatečně velké skupině osob, náhodně získaných a rozdělených, aby výsledek statisticky odpovídal průměru.

3/ Multicentrická studie. Test má být pokud možno prováděn na více nezávislých pracovištích.

 

Ale šikulové se toho hned chopili, taktně zamlčeli, že to bylo pouze v jednom případě a u metabolické poruchy a hned se začalo vyrábět. A jak známo, stokrát opakovaná lež se může stát pravdou. Takže například ve víkendové příloze jednoho deníku jakási fitneska na konci prázdnin 2007 tvrdila, že i glutamin podporuje tvorbu růstového hormonu. Takže dodnes se najdou dobráci, kteří nabízejí takovéto zázračné aminokyseliny podporující tvorbu růstového hormonu. Buďto jim chybí vzdělání nebo nejsou solidní. Jedno i druhé nejsou žádoucí vlastnosti u výrobců doplňků stravy, ale dobře se s tím vydělává.

 

   Možná tomu někdo nevěří a věří těmto „významným firmám“. Možná v tom bude i psychika a není schopen překousnout, že za něco vyhazoval peníze. Jenže kdyby opravdu šlo podpořit tvorbu růstového hormonu pomocí jednoduchých směsí aminokyselin, tak by byly mnohem více používány komerčně u nesportující populace pro podporu růstu „podměrečných puberťáků“. Vzhledem k tomu, že už se nabízely od konce 80. let, tak v případě jejich funkčnosti už by mezi mladými lidmi byli chlapci jen nad 2 metry a dívky s výškou modelek nejméně 185 cm. Zejména v některých rodinách je známo, že jejich potomci budou malých postav a řešilo by se to záhy již od dětství. 

 

Podvodným aktivitám s tvrzením o tvorbě růstového hormonu bylo odzvoněno datem 14.12.2012 a zveřejněním legislativou povolených zdravotních tvrzení. Jenom na okraj, pokud si koupíte aminokyseliny, kde na obalu nebo v reklamním tisku je napsáno, že podporují tvorbu růstového hormonu, tak výrobce je povinen toto tvrzení u tohoto konkrétního výrobku prokázat odbornou studií, schválenou Evropskou komisí a následně zveřejněnou ve věstníku. Nelze použít jakýkoliv článek z tisku z dřívější doby týkající se výrobku s jinou etiketou. Může ji od něj vyžadovat orgán státního dozoru (SZPI). Pokud to nemůže prokázat, tak  výrobek porušuje legislativu.

 

Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora. Při převzetí článku podle možnosti zajišťujeme pro obě strany vzájemnou reklamu formou takzvaných zpětných odkazů.

Pokud se Vám článek líbil, klikněte prosím níže na odkaz „To se mi líbí“ Facebooku nebo jiných sociálních sítí, pokud jste na nich přihlášeni.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

 

 

https://www.megabolid.cz/45-odkazy/

https://www.nutri-exact.cz/255-aminokyseliny/

https://www.amino-acids-aminokyseliny.cz/

https://www.amino-acids-aminokyseliny.cz/news/vazane-aminokyseliny/

https://www.amino-acids-aminokyseliny.cz/news/aminokyseliny-pro-ruzne-skupiny-uzivatelu/

Diskusní téma: Aminokyseliny uvolňující růstové hormony

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek