Advantame – nové sladidlo na obzoru

02.08.2013 10:22

Japonská společnost Ajinomoto (mimo jiné vyvinula před 2. světovou válkou glutaman sodný) v současné době začíná vyrábět nové sladidlo na bázi kyseliny asparagové, fenylalaninu a vanilinu. Sladivost má 37000 krát sladší než cukr (tedy 1 kg tohoto sladidla má sladivost větší než jako plně naložený kamión cukrem). V Austrálii a na Novém Zélandu již bylo sladidlo schváleno do potravin. EFSA (orgán Evropské Komise) v současné době provádí zdravotní testy na zvířatech i lidech, zatím s příznivými výsledky. Obdobně probíhají testy u americké FDA.

Advantame se vyznačuje tím, že zesiluje chuť potravin a má prodloužený sladivý efekt (delší pocit sladké chuti). V trávicí soustavě se nevstřebává.

 

Komentář:

Jak je to obvyklé, v budoucnu se dočkáme mohutné kampaně, kterou proti novému sladidlu upořádají distributoři jiných již zavedených sladidel a budou při tom vydatně podporováni internetovými diskutér(y-kami) bez odpovídajících vědomostí, obvykle na mateřské dovolené. Vyznačují se tím, že ačkoliv před početím dítěte i v těhotenství konzumují různé typy návykových látek a léků, nebo se špatně stravují, tak zdravotní potíže potomků zásadně přisuzují schváleným složkám v potravinách.